На закупівлі продуктів привласнили мільйони гривень: серед підозрюваних керівниця апарату ХОВА

У САП та НАБУ перевіряють причетність інших осіб до вчинення злочину

Керівницю апарату Харківської ОВА викрили на заволодінні 15,2 мільйона гривень. Йдеться про закупівлі Харківською ОВА харчових продуктів для гуманітарних потреб. Про це повідомляють “Коментарі” з посиланням на інформацію Національного антикорупційного бюро України. 

В НАБУ зазначили, що 13 лютого 2024 року спільно з САП викрили протиправні дії. Слідство встановило, що у березні 2022 року керівниця апарату Харківської ОВА та директорка приватного товариства уклали між Харківською ОВА, АТ “Укрзалізниця” та згаданим ТОВ тристоронній договір на постачання продовольчих товарів. Вказану продукцію закуповували за державною програмою. Надалі харчові продукти мали  безплатно роздавати населенню в прифронтових областях та на деокупованих територіях.

“Посадовиця Харківської ОВА у змові зі службовими особами ТОВ підробила документи про нібито отримання 235 тонн продукції від постачальника, що стало підставою для перерахування на його рахунки “Укрзалізницею” понад 15 мільйонів гривень. Втім, оплачену продукцію так і не поставили”, - повідомили в НАБУ.

У Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі уточнили, що лише після того, як стало відомо про наявність кримінального провадження за вказаними фактами зловживань, у грудні 2022 року особи поставили продукцію. При цьому підозрювані підробили документи про нібито зберігання цієї продукції на інших складах, хоча по факту її взагалі не було.

Досудове розслідування триває, перевіряється причетність інших осіб до вчинення вказаного злочину.

Серед підозрюваних:

  • керівниця апарату Харківської ОВА;

  • директорка ТОВ та її заступник;

  • директор регіонального управління ТОВ.

Дії усіх осіб кваліфіковані за ч. 5 ст. 191, ч. 4 ст. 358 та ч. 1 ст. 366 КК України.

Раніше “Коментарі” повідомляли: Факти продажу гуманітарної допомоги розслідують на Харківщині: що відомо про підозрюваних

На початку повномасштабного вторгнення, протягом березня-квітня 2022 року, підозрювані імпортували з-за кордону як гуманітарну допомогу харчові продукти - рибу та морепродукти. Далі продукти повинні були передати соціальним комунальним закладам Харкова. Однак жоден із закладів, вказаних в документах допомогу не отримав. 


Читайте также