Масований обстріл, жертви та безпорадність військових: західні ЗМІ про Харків та область

Українські захисники висловили свою думку, як зменшити кількість обстрілів Харкова

Цього тижня Харків знову потрапив на шпальти західних медіа у зв'язку з масованими обстрілами міста. Також закордонні ЗМІ не оминули увагою резонансну подію - інцидент з російським військовим літаком. Що писали у західній пресі про Харків та область цього тижня, повідомляють “Коментарі. Харків”. 

Журналісти The New York Times  в матеріалі "Російські ракети влучили в українські міста на тлі побоювань щодо протиповітряної оборони" розповіли читачам про подробиці обстрілів Харкова та Києва. "Внаслідок обстрілів загинуло щонайменше п'ятеро людей, десятки отримали поранення в Києві та Харкові. Україна наполягає на подальшій американській військовій допомозі, яка застрягла в Конгресі", - пише ЗМІ. 

pictureПро наслідки ударів по Харкову йшлося в матеріалі Reuters “Внаслідок трьох нових російських ударів двоє людей отримали поранення в Харкові, повідомив губернатор”. “У вівторок в результаті трьох нових російських ударів було поранено двох людей і пошкоджено інфраструктуру в одному з районів Харкова, другого за величиною міста України, повідомив губернатор області Олег Синєгубов. Харківський міський голова Ігор Терехов повідомив, що в результаті обстрілу було пошкоджено житловий будинок і семеро людей отримали поранення. Він припустив, що це число може зрости, - пише видання. 

picture

BBC публікує відео порятунку чоловіка з-під завалів будинку у Харкові. "На кадрах, поширених Державною службою України з надзвичайних ситуацій, видно, як з-під завалів витягли чоловіка з оголеними грудьми - одного з десятків людей, врятованих після ударів", - йдеться у поясненні до відео. 

Про наслідки масованого удару по Києву та Харкову писало видання The Guardian у матеріалі. “Російсько-українська війна: Київ і Харків під ракетним ударом - як це було”. 

Окремо варто розглянути матеріал The Washington Post "ППО Харкова намагається зупинити безперервні російські ракети". У ньому йдеться не тільки про руйнівні наслідки обстрілів, а й про намагання захистити Харків від ударів. Журналісти видання поспілкувалися з декількома українськими захисниками. 

pictureОсь яку інформацію надало видання своїм читачам: 

“Північ Харківщини, Україна - 59-річний солдат підрозділу протиповітряної оборони щойно розпочав свою зміну в засніженому лісі поблизу російського кордону рано вранці у вівторок, і відразу на горизонті спалахнуло яскраве світло.

Він схопив рацію і вигукнув термінове повідомлення: "Я бачу спалахи та чую вихідні звуки!"

Солдат знав, що це були балістичні ракети, запущені з території Росії. Але не було часу, щоб зупинити їх - і не було зброї в арсеналі його підрозділу, яка могла б це зробити.

Через кілька секунд ракети впали на Харків, друге за величиною місто України, зрівнявши з землею житловий будинок і зруйнувавши іншу цивільну інфраструктуру. Десять людей, в тому числі дитина, загинули, десятки інших були поранені. Деякі жертви годинами перебували під завалами.

"Я розумів, що вони будуть летіти та влучати в людей, і що я нічого не міг зробити, щоб запобігти цьому", - сказав солдат, який говорив за умови, що за військовими правилами він буде ідентифікований за позивним "Дід". Біль від цієї безпорадності, за його словами, був відчуттям, яке він "не міг висловити словами".

Інший солдат з позивним "Стрілок" розповів, що коли ракети летять на місто, "ми точно відчуваємо, що нічого не можемо зробити". За його словами, найкращим способом зупинити удари було б використання американських високомобільних артилерійських ракетних систем, або HIMARS, для ураження пускових установок в Росії. Але Вашингтон, який надав ці системи, заборонив Україні використовувати їх для ураження цілей на території Росії - це обмеження “Стрілок” назвав "абсурдним".

Велику увагу закордонні ЗМІ приділяли "катастрофі" Іл-76, який розбився в Бєлгородській області Росії в середу. 

У матеріалі "Росія заявила, що Україна збила літак, який перевозив полонених для обміну" Bloomberg приводить заяву міністерства оборони Росії "Російські радіолокаційні системи відстежили запуск двох ракет класу "земля-повітря" з сусідньої української області - Харківської". 

picture“Збройні сили України заявили, що Росія використовує аеродром у Бєлгороді для посилення атак на Харківську область, і пообіцяли "продовжувати вживати заходів для знищення засобів доставки та контролю повітряного простору", - йдеться далі у матеріалі.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли, що у Харкові та області почастішали обстріли.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поделиться