Обстріли, наступ окупантів та кладовище в Харкові: що писала західна преса

На “сторінки” західних ЗМІ потрапили обстріли Харкова та ситуація у зоні бойового зіткнення

Західні ЗМІ продовжують слідкувати за ситуацією в Україні та розповідати читачам актуальні новини. Головною темою залишається повномасштабна війна росії проти України. Портал “Коментарі. Харків” з'ясував, що писали західні ЗМІ про Харків та Харківську область цього тижня.

Видання Aljazeera відвело ситуації в Харкові великий матеріал. Йшлося і про постійні обстріли, і про необхідність містян пристосовуватися до нових реалій життя в умовах війни та безпосередній близькості до кордонів ворожої країни. Враховуючи географію, Харків залишається майже беззахисним перед смертельною загрозою.

picture

Журналісти розповіли про роботу рятувальників та комунальників після обстрілів. Розбір завалів, обстеження будинків та комунікацій - це робота на межі виснаження. 

"Зарплата у них 5400 гривень [145 доларів] на місяць, але обсяг роботи колосальний - зібрати все це, завантажити [на вантажівки] і вивезти", - розповіла виданню начальник районного ЖЕКу Віра Федорівна про роботу комунальників.

Журналісти акцентували, що постійні сирени, які попереджають про загрозу, стали звичними для харків'ян - містяни на них не завжди реагують. 

Пенсіонерка Тамара Карнаухова розповіла, що у день обстрілу, який трапився 23 січня, прокинулася лише тоді, коли на її ліжко впали балконні двері.

Вона не знала, чи залишатися їй у своїй скромній однокімнатній квартирі в 7-му під'їзді, чи тікати. Ударна хвиля вибила більшість вікон і пошкодила вхідні двері.

"Я не злякалася, я була розгублена", - поділилася своїми емоціями жінка. 

Після вибуху вона побігла вниз сходами, коли з розбитих вікон валив дим, а скло тріщало під ногами. Поки вона була у сусідів, мародери проникли в її квартиру, порилися на кухні, але не взяли нічого цінного.

Карнаухова досі не може збагнути, чому Росія вторглася. "Їм потрібна земля? Ресурси?" - дивується вона вголос. "Вони вже все це мають".

Валерій Івахно, який долучився до волонтерської групи, поділився з журналістами дуже сумними, однак зараз реалістичними думками.  Він радий, що його батько не дожив до вторгнення (батька поховали 23 лютого 2022 року, за день до його початку).

"Господь Бог забрав його, щоб він не бачив цієї ганьби та жаху", - сказав Івахно.

Про ситуацію на лінії бойового зіткнення в Харківській області писав  New York Post. Також опублікували відео боїв та розповіли, що відбувалося біля села Синьківка на Харківщині.

picture

“На кадрах з безпілотника, які Міністерство оборони України оприлюднило на початку цього тижня, видно, як ворожа техніка пробирається через заміновану зону ураження, завалену обгорілими рештками російської військової техніки. Вона використовувалася щонайменше в півдюжини попередніх невдалих наступальних операцій в цьому районі.

Коли передовий російський танк пробирається повз зарості голих дерев, що вистилають шлях, в нього влучає українська протитанкова ракета і він вибухає вогняною кулею, здіймаючи в повітря хмари густого чорного диму”, - йшлося в описі під відео.

Французьке видання Le Figaro опублікувало репортаж, в якому серед іншого описуються втрати української армії у повномасштабній війні.

picture

“Синьо-жовті прапори України, подекуди прикрашені гербом полку загиблого, сотнями майорять на холодному вітрі, що гуляє над харківським кладовищем. Свіжі могили розміщені у хронологічному порядку, відповідно до дати смерті солдата. Щойно закінчився січень, а у відповідному ряду їх вже понад тридцять. З 24 лютого 2022 року, дати початку російського вторгнення володимира путіна в Україну, на кладовищі додалося 30 рядів по 30 могил: 900 могил загиблих у бою солдатів, по 37 на місяць, у другому за величиною місті країни, з населенням 1,4 мільйона”, - пише видання.

Також у матеріалі йдеться про моторошну ситуацію у прифронтових моргах.

Видання Reuters поінформувало своїх читачів про чергові обстріли Харкова та Харківської області. Йшлося про ворожий удар по лікарні у Великому Бурлуку. Журналісти опублікували інформацію про наслідки атаки, яку надавали офіційні джерела, а також звернулися за коментарями до міністерства оборони росії. 

“Міністерство оборони росії не відразу відповіло на запит про коментар. Росія заперечує, що обстрілює цивільні об'єкти, хоча медичні та освітні заклади зазнали ударів під час війни, яка триває вже понад 23 місяці”, - йдеться у матеріалі.

Не обійшли увагою журналісти Reuters  і обстріл Харкова ударними безпілотниками та наслідки ворожої атаки. 

Раніше “Коментарі” писали, що ворожі обстріли Харківської області не припиняються. Щодня під вогонь окупантів потрапляють населені пункти регіону. 

Сьогодні ворожі війська завдали артилерійського удару по прикордонню



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поделиться