Весна принесла нову загрозу: чого варто остерігатися

Якими хворобами можна захворіти від укусу кліща

У Харківській області розпочалися активні заходи з благоустрою територій населених пунктів, також люди частіше виходять на прогулянки за місто “на природу”, працюють на городах, дачах тощо. У зв'язку з цим у Головному управлінні Держпродспоживслужби в Харківській області нагадали мешканцям про загрозу, повідомляє портал "Коментарі". 

Жителям Харківщини нагадують про небезпеку іксодових кліщів, які саме в цей період активізуються та є переносниками збудників небезпечних інфекційних хвороб – бореліозу (хвороби Лайма), кліщового енцефаліту тощо.

При виявленні на тілі кліща необхідно звернутися до лікаря.

Хвороба Лайма (кліщовий лайм-бореліоз) – це природно-вогнищеве, інфекційне, полісистемне захворювання, яке розвивається після укусу кліща, зараженого бореліями. Зараження також може відбутися при попаданні випорожнень кліща на шкіру з наступним їх втиранням при розчісуванні.

Якщо не почати лікування на ранній стадії, хвороба набуває хронічного перебігу, приводячи до тривалої непрацездатності та інвалідності. У хворих можуть бути уражені різні органи: шкіра, суглоби, м’язи, нервова і серцево-судинна система, печінка, очі.

Ще одне небезпечне захворювання, переносником збуднику якого є іксодові кліщі, – кліщовий вірусний енцефаліт. Це природно-вогнищеве гостре інфекційне вірусне захворювання з переважним ураженням центральної нервової системи, яке може привести до інвалідності, а в окремих випадках – до летальних наслідків.

У 2023 році на Харківщині було взято на облік 522 особи, які постраждали від нападу кліщів. Близько 200 із них захворіли на хворобу Лайма. В регіоні за результатами багаторічного моніторингу визначено 445 територій, де є природні осередки цієї інфекції.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Харківській області почався новий небезпечний період.




Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поделиться