Жителів Харкова та області попередили про небезпечні явища

Що заборонено робити, якщо виявили обірваний провід

У Харківському регіональному центрі з гідрометеорології попередили про небезпечні метеорологічні явища по Харківщині на 5 лютого, повідомляють “Коментарі. Харків”.                                             

“Вранці та вдень 5 лютого по області та місту очікуються пориви західного вітру, 15 - 20 м/с. (I рівень небезпечності, жовтий)”, - йдеться у попередженні центру.

Варто зазначити, що пориви вітру можуть спричинити падіння конструкцій, гілок та дерев, а також обриви проводів.

У АТ “Харківобленерго” надали поради, як діяти, коли виявили обірваний провід. У компанії зазначили, що не варто панікувати та кидатися бігти із зони ураження. Рекомендують озирнутися та оцінити ситуацію.

“Візуально відрахуйте 8 м від проводу. 8 м – радіус зони ураження. Візуально відстань аналогічна довжині рейсового автобуса. Виходити із небезпечної зони потрібно правильно: не можна бігти чи підіймати високо ноги.  Пересувайтесь від дроту, переміщуючи ноги по землі, не відриваючи їх одна від одної (т.зв. “гусячим кроком”), - пояснили у компанії. 

Також важливо намагатися не втратити рівновагу, не збільшувати ширину кроку, не торкатися землі рукою, не спиратися на сторонні предмети, не торкатися інших людей. 

Про обірваний провід потрібно повідомити енергопідприємство через кол-центр АТ “Харківобленерго” за телефонами: 057-34-24-413, 067-23-40-413, 050-05-40-413, 063-05-40-413. Колцентр працює цілодобово. 

Також до приїзду енергетиків потрібно повідомляти перехожих про небезпеку. При виявленні пошкоджень не варто намагатися самостійно відновити електропостачання своєї оселі. 

“Енергетики наголошують, у разі виявлення обірваних або провислих проводів, пошкоджених опор або небезпеки їх падіння, пошкодження кабелів та інших об’єктів і елементів електричних мереж підприємства, установи, організації та громадяни повинні негайно повідомити про це енергопідприємство або місцеві органи виконавчої влади”, - зазначили в АТ “Харківобленерго”. 

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли, як захищають енергооб'єкти в Харківській області. 

Також варто знати, які населені пункти Харківської області опинилися під загрозою.


Читайте также