СБУ затримала російського шпигуна, який готував ракетний удар по Харкову

Російський шпигун "полював" на секретні документи у Харкові: СБУ провела успішну спецоперацію

Служба безпеки України (СБУ) затримала у Харкові шпигуна Головного управління Генерального штабу Збройних сил РФ (GRU), який готував нову серію ракетно-бомбових ударів по місту. Основними цілями ворога були секретні сховища важливої технічної документації, необхідної для відновлення промислових підприємств області.

За даними СБУ, завербований агент GRU, який працював у місцевому відділенні популярного банку, намагався використати свою знайому – працівницю державної установи з доступом до секретної інформації. Під виглядом побутового спілкування він випитував у неї координати таємних сховищ.


Однак, контррозвідка СБУ викрила шпигуна ще на початковому етапі його діяльності. Завдяки цьому було задокументовано кожен його крок, а на фінальному етапі спецоперації – затримано у власному помешканні.

Крім того, слідство встановило, що фігурант одночасно розвідував пункти базування Сил оборони у Харкові, фіксуючи їх розташування на прихований відеореєстратор. Зловмисник був на прямому зв'язку з представником GRU через анонімний чат у месенджері.

Під час обшуку в помешканні затриманого вилучено російський паспорт, відеореєстратор з відзнятими кадрами військових об’єктів та мобільні телефони із доказами спілкування з агресором.


Слідчі СБУ повідомили зловмиснику про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України: шпигунство та несанкціоноване поширення інформації про ЗСУ. Йому загрожує до 15 років тюрми з конфіскацією майна.

“Наразі слідчі Служби безпеки повідомили зловмиснику про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:
▪️ ч. 1 ст. 114 (шпигунство);
▪️ ч. 3 ст. 114-2 (несанкціоноване поширення інформації про ЗСУ, вчинене з метою надання такої інформації державі, що здійснює збройну агресію проти України)”, - йдеться в повідомленні СБУ.

Читайте также