Харків ризикує залишитися без тепла через борги

Комунальний "лідер": Харківщина у топі боржників за тепло та воду.

Харківська область увійшла до лідерів за кількістю боржників за комунальні послуги в Україні. За даними сервісу "Опендатабот", з початку повномасштабної війни кількість боргів по країні зросла на третину, а Харківщина разом із Дніпропетровщиною очолили антирейтинг.

Комунальне підприємство "Харківські теплові мережі" (ХТМ) б'є на сполох: загальна сума заборгованості населення сягнула астрономічних 7 мільярдів гривень. Фінансовий директор ХТМ Ігор Горішний закликає харків'ян негайно погасити борги, адже без цих коштів підприємство не зможе провести необхідну модернізацію системи опалення перед початком холодного сезону.


У міськраді Харкова підтверджують критичність ситуації. Несплачені рахунки за тепло та гарячу воду ставлять під загрозу стабільне проходження опалювального сезону в усьому місті. Особливо тривожним є той факт, що найбільше боргів припадає саме на оплату за опалення – 36,9% від загальної суми.

Аналітики "Опендатабот" зазначають, що по всій Україні кількість проваджень щодо стягнення боргів за комунальні послуги сягнула 701 тисячі. Найбільше боржників проживає у Дніпропетровській області, далі йдуть Харківська та Донецька області.

Ситуація з боргами за комуналку в Харкові вимагає негайного вирішення. В іншому випадку місто ризикує зустріти зиму без тепла та гарячої води, що може призвести до гуманітарної катастрофи.

Раніше “Коментарі” писали, що Харківська область зіткнулася з серйозною проблемою – борги мешканців за розподіл газу сягнули 125 мільйонів гривень. Ця заборгованість не лише ставить під загрозу стабільне газопостачання взимку, а й ускладнює відновлення газових мереж, пошкоджених російськими обстрілами. Про це повідомили в "Газмережі".

Читайте также