Поштарка з Ізюму сяде на 11 років до в’язниці – вирок суду

11 років тюрми – вирок листоноші Укрпошти з Ізюму, яка в окупації організувала розповсюдження російських пропагандистських газет

Суд визнав винною керівницю окупаційної пошти в Ізюмі у 2022 році за організацію поширення російських пропагандистських газет (ч.4, 6 ст. 111-1 КК України – колабораційна діяльність) та призначив покарання у виді 11 років позбавлення волі, з позбавленням права обіймати посади в органах влади на 15 років, з конфіскацією всього майна. Про це стало відомо з вироку Дзержинського райсуду міста Харкова від 11 березня.

За інформацією Харківського антикорупційного центру, мова йде про Наталію Шабленко.

До повномасштабного вторгнення рф в Україну Шабленко працювала листоношею в одному з  відділень поштового зв’язку “Укрпошти” в Ізюмі, а під час окупації міста отримала "підвищення" та добровільно обіймала з червня по вересень 2022 року посаду "директора" у створеному псевдовладою комунальному підприємстві "Почта Изюма".

З вироку суду стало відомо, що Шабленко організувала поширення по Ізюмському району (окрім Балаклії та Борової) пропагандистських газет "Изюмський телеграфъ", "Харків Z" та "Красная звезда", на шпальтах яких публікувались матеріали з типовими кремлівськими наративами.

Пропагандистські матеріали містили тези щодо заперечення збройної агресії рф та пропагували легітимність фейкової влади, а також негативне ставлення до органів державної влади України та ЗСУ, та переконували людей у тому, що рф і її збройні сили не є їхнім ворогом, з турботою ставляться до жителів окупованих територій і готові надати їм будь-яку допомогу.

Шабленко організувала на початку червня 2022 року та провела збори, на яких були присутні працівники ізюмської Укрпошти та на той момент голова окупаційної влади міста Соколов, де Шабленко і запропонували стати “директоркою”.

Для роботи так званого КП “Почта Изюма” Шабленко склала штатний розклад, підібрала на відповідні посади співробітників з числа колишніх працівників AT "Укрпошта" та мешканців міста Ізюм, створила систему відділень, в які призначила керівників та уклала трудові договори з її працівниками.

У судовому засіданні Шабленко свою вину не визнала та зазначила, що у зв`язку зі скрутним матеріальним становищем, вона надала свою згоду на зайняття посади директора новоствореного окупаційною владою "КП "Почта Изюма". Виконувала вказівки представників окупаційної адміністрації, зокрема, отримувала раз на тиждень, в будівлі окупаційної адміністрації, газети окупаційної влади (мовою оригіналу) "Изюмський телеграфъ" та (мовою оригіналу) "Харьков Z", та в подальшому зберігала і організовувала їх поширення серед населення. Зазначила, що зарплату їй платили продуктами харчування.

Свідки підтвердили, що до окупації разом працювали з Шабленко листоношами у одному з відділень Укрпошти в Ізюмі, а після початку окупації Шабленко пішла на співпрацю з росіянами та очолила КП “Почта Изюма”.

Раніше портал "Коментарі" повідомляли:

У Харківській області у крадіжці підозрюють колишніх працівників РТЦК

Слідством встановлено, що колишній стрілець-помічник гранатометника відділення охорони одного з РТЦК та СП Харківської області створив організовану групу, в якій взяв на себе роль організатора та керівника злочинного угруповання, до якої увійшли колишні військовослужбовці цього ж територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Що могли вкрасти чоловіки та яке покарання їм загрожує – читайте за посиланням.

Читайте также