Скажений борсук покусав двох харків’ян: оголошено карантин

Випадок сказу зафіксовано в селі Лихове Нововодолазької громади

На подвір’я мешканки села Лихове 2 серпня собака загнала борсука, який покусав двох мешканців м. Харкова, котрі на той час там перебували. Тварину ізолювали на території домогосподарства, а наступного дня для проведення її клінічного огляду власниця подвір’я викликала співробітників Нововодолазької дільниці ветеринарної медицини. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на інформацію ГУ Держпродспоживслужби Харківщини.

Власниця домогосподарства 4 серпня повідомила, що борсук захворів. При виїзді на місце співробітники Нововодолазької дільниці ветеринарної медицини виявили у тварини клінічні ознаки сказу та провели евтаназію. Також було відібрано патологічний матеріал для відправки до Харківської регіональної державної лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів для дослідження на сказ.

Згідно зі звітом Харківської регіональної державної лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів про результати дослідження патологічного матеріалу №000964п.м/24 від 05.08.2024 року в загиблого борсука підтверджено захворювання на сказ.

Відповідно до вимог Закону України "Про ветеринарну медицину" рішенням Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Нововодолазькій селищній раді 07.08.2024 введено карантинні обмеження на території с. Лихове з прилеглими лісовими та польовими масивами. Крім того, затверджено План заходів з метою ліквідації осередку сказу.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв:

Мешканець Люботина 29 липня виявив у свого кота захворювання, яке проявлялося слинотечею та блювотою. Господар одразу почав надавати тварині допомогу самостійно, але стан кота не покращувався. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на інформацію ГУ Держпродспоживслужби Харківщини.

Коли господар давав тварині ліки 31 липня, кіт його укусив. Того ж дня чоловік звернувся до медичного закладу. 2 серпня власник кота звернувся до Люботинської дільниці ветеринарної медицини. Тварину оглянули та поставили на облік через підозру захворювання на сказ. Наступного дня кіт помер. Що робиться у місті – читайте за посиланням.

Читайте также