Російські окупанти поширюють дезінформацію через дрони у Харківській області

Українські спецслужби блокують російські ботоферми, які поширюють фейки

Російські окупаційні сили використовують безпілотники та ботоферми для поширення дезінформації серед мешканців Харківської області. За даними Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки Spravdi, росіяни встановлюють на дрони "Орлан-10" системи Leer-3, які імітують базові станції стільникового зв'язку, та розсилають мешканцям фейкові текстові повідомлення.

Reuters також повідомляло про використання такої тактики Федеральною службою безпеки РФ та Головним розвідувальним управлінням РФ під час наступу на Харківську область. Окрім того, окупанти активно використовують ботоферми для поширення фейків у соціальних мережах, зокрема TikTok та Telegram. За даними Центру Spravdi, середня кількість повідомлень з дезінформацією зросла до більш ніж 2500 на день у травні під час російського наступу.                                                      

З початку повномасштабної війни українські спецслужби заблокували роботу 86 російських ботоферм, які контролювали 3 млн облікових записів у соцмережах. Російська дезінформація спрямована на залякування мирного населення та підрив довіри до української влади.

Читайте також на порталі “Коментарі” -  Російська пропаганда досягла нового рівня: окупанти випустили фейкове відео, щоб переконати світ у тому, що вони не атакували дитячу лікарню "Охматдит" у Києві. На відео актори прикидаються українським поліцейським та лікарем, нібито підробляючи наслідки ракетного удару по дитячій лікарні у Києві. Про це повідомив представник Військово-Морських сил України Дмитро Плетенчук через facebook.

Читайте также