Харків'янам розповіли, яку загрозу несе “брудний” дощ

Коли покращиться прозорість атмосфери у Харкові та області

Мешканці Харкова висловлювали занепокоєння щодо “брудного” дощу, який спостерігався у місті 24 квітня. У Харківському регіональному центрі з гідрометеорології розповіли, яку загрозу несе дощ із домішками, повідомляє портал "Коментарі".

Синоптики уточнили, що вдень у середу, 24 квітня, у Харкові пройшов дощ із домішками африканського пилу, тому на світлих поверхнях (автівки, вікна, листя рослин тощо) можна було побачити світло-коричневі плями. 

“Хочемо усіх заспокоїти, оскільки це явище не несе ніякої загрози здоров’ю людини та спостерігається майже щороку навесні, враховуючи особливості синоптичних процесів. Якість повітря у приземному шарі залишається доброю, оскільки максимальна концентрація пилу відмічається на висоті кілька кілометрів, тобто там, де формуються хмари з яких випадають дощі”, - наголосили в регіональному центрі.  

Синоптики також пояснили, що напередодні, минулої доби такі “брудні” дощі фіксувалися на великих територіях - від Румунії та Молдови до Одеси та Києва, однак там концентрація дрібного піску біла більшою. “У складі цього пилу немає ніяких шкідливих речовин, окрім підвищеного вмісту оксиду заліза (іржа), яке є характерним для пустельних регіонів Африки. Тому пил має насичений рудий колір”, - підкреслили спеціалісти. 

Також, за даними синоптиків, повітряна маса африканського походження, яка панує зараз в Харківській області, поступово залишить регіон впродовж 26 квітня і прозорість атмосфери помітно покращиться.

“На мапі добре видно як пил з Африки поширився на південну та Східну Європу під впливом південно-західних вітрів, та в якій концентрації, станом на 24 квітня”, - підкреслили у центрі.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що по Харкову та області зберігається несприятливий прогноз




Джерело: https://t.me/HRCGM/1937
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поделиться