Жителів Харкова попередили про небезпечне повітря

Які домішки в повітрі Харкова можуть викликати захворювання

У Головному управлінні Держпродспоживслужби в Харківській області проаналізували стан атмосферного повітря у Харкові та розповіли, які домішки у повітрі можуть викликати хвороби, повідомляє портал "Коментарі".

За даними спеціалістів, найбільші негативні ефекти на здоров’я мешканців Харкова можуть спричиняти діоксид азоту та формальдегід. Рівень розрахованого коефіцієнта неканцерогенної небезпеки менше одиниці (коефіцієнт діоксиду азоту становить 0,75, формальдегіду – 0,66)  - це вказує на допустимий рівень концентрацій діоксиду азоту та формальдегіду в атмосферному повітрі Харкова. Однак, спеціалісти застерегли, що за умови тривалого впливу ці речовини можуть бути причиною підвищення рівня первинної захворюваності населення міста на хвороби дихальної системи та зміни стану імунної системи.

Не виявлено неканцерогенного ризику від пилу (HQ = 0,533), діоксиду сірки (HQ = 0,28), фенолу (HQ = 0,33), оксиду вуглецю (HQ = 0,43), аміаку (HQ = 0,0). Однак, спеціалісти наголосили, що рівень цих сполук у повітрі потрібно контролювати, а також проводити додаткові заходи щодо його зниження.

Також канцерогенно небезпечними є сажа та формальдегід. За розрахунками фахівців, у місті допустимий рівень канцерогенного ризику. Однак дія зазначених чинників відбувається на тлі одночасного інгаляційного впливу діоксиду азоту та особливо фенолу, такі результати не можна ігнорувати.

“Отже, оцінюючи ситуацію в м. Харкові в цілому, можна зазначити, що забруднення атмосферного повітря міста розцінюється як слабко небезпечне. Проте навіть за таких умов хімічне забруднення атмосферного повітря потребує вжиття профілактичних заходів”, - йдеться у повідомленні Держпродспоживслужби в Харківській області.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Харкові та області перевірили воду. Про результати перевірки можна дізнатися за посиланням



Джерело: https://kh-consumer.gov.ua
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поделиться