Російський бліцкриг провалився: Харківський контрнаступ врятував Україну від катастрофи

Російське командування сподівалося на швидку перемогу у Харківській області, але зіткнулося з несподіваним опором українських військ.

Згідно з аналізом старшого наукового співробітника Фонду Карнегі Майкла Кофмана, передчасний наступ Росії на Харківщину міг стати ключовим фактором, який врятував Україну від потенційної військової катастрофи. Про це йдеться в матеріалі видання The Telegraph.

Кофман стверджує, що російські війська розпочали наступ на місяць раніше запланованого терміну, сподіваючись застати Збройні Сили України зненацька. Однак, цей поспішний маневр призвів до неготовності власних підрозділів, зокрема 4-го армійського корпусу, який мав паралельно наступати у Донецькій області.                                                                         

Через місячне відставання у процесі навчання 4-го корпусу, російське командування було змушене перекинути війська з Донецької області на Харківщину, коли операція почала зриватися. Це рішення, на думку експертів, могло стати вирішальним фактором, який дозволив українським силам перегрупуватися та провести успішний контрнаступ.                               

"Можливо, це зволікання врятувало українців від краху", – зазначає видання The Telegraph, посилаючись на аналіз Кофмана.

Раніше “Коментарі” писали, що російські війська нещодавно перетнули річку Вовча в центрі Вовчанська на тлі боїв, що продовжуються, на північ і північний схід від Харкова 10 липня. Геолокаційні кадри,  показують, що російські війська перетнули річку Вовча і утримують позиції на вулиці Харківській у центрі Вовчанська. Про це повідомляють аналітики Інституту вивчення війни (ISW), інформує портал "Коментарі"                          

Читайте также