Окупанти форсували річку Вовча та укріплюють позиції на Харківщині – ISW

Аналітики ISW зазначають, що окупанти укріплюють нещодавно захоплені позиції

Російські війська нещодавно перетнули річку Вовча в центрі Вовчанська на тлі боїв, що продовжуються, на північ і північний схід від Харкова 10 липня. Геолокаційні кадри, опубліковані 7 липня, показують, що російські війська перетнули річку Вовча і утримують позиції на вулиці Харківській у центрі Вовчанська. Про це повідомляють аналітики Інституту вивчення війни (ISW), інформує портал "Коментарі".

В ISW зазначають, що за ствердженнями російських пропагандистських блогерів, окупанти перетнули річку Вовча і просунулися вздовж вулиць Соборна та Прилужна в центрі Вовчанська, хоча ISW не бачив підтвердження присутності російських військ на останніх двох вулицях.

Інший російський блогер стверджував, що важкі бої продовжуються поблизу висотних будівель у центрі Вовчанська на північній стороні річки Вовча. За даними пропагандиста, невеликі українські групи діють поблизу і на північ від Глибокого (на північ від Харкова) і що в цьому районі відбуваються бої із застосуванням стрілецької зброї. Бої також відбувалися в районі Липці (на північ від Харкова) та Стариці (на північний схід від Харкова) 9 та 10 липня.

Начальник штабу оперативно-тактичного угруповання "Харків", полковник Віктор Солімчук заявив, що російські сили все ще намагаються створити "буферну зону" для завдання артилерійських ударів по Харкову, але великі російські втрати ускладнюють здатність Росії активізувати наступальні операції в цьому районі.

Солімчук зазнав, що російські сили спеціально концентруються на боях у районі Вовчанська та активізують наступальні операції у напрямку Липці та Стариця. Він додав, що російські сили в цьому районі, як і раніше, мають значний наступальний потенціал і в даний час перегруповуються, поповнюють сили, що деградували, покращують логістику і тренують штурмові групи в тилу. Солімчук та речник ОТУ "Харків" Юрій Повх заявили, що російські війська продовжать спроби промацувати українську оборону в інших місцях вздовж міжнародного кордону на північному сході України, щоб закріпити українські війська на ширшому фронті.

Повх додав, що російські війська перекидають додаткове інженерне обладнання у північну Харківську область для будівництва та розширення укріплень на нещодавно захоплених позиціях, а ISW зібрала супутникові знімки, що показують нові російські польові укріплення на територіях, що недавно захопили Росія, в північній Харківській області.

Повх та Солімчук зазначили, що українським військам не вистачає необхідних коштів ППО на Харківському напрямку для достатнього захисту від російської авіаційної загрози, і що російські війська запустили майже 1700 плануючих бомб на Харківському напрямку у період з 10 травня по 8 липня.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поделиться