Чому українці сидять годинами без світла і хто на цьому заробляє

Журналісти задаються питаннями, куди поділася зелена енергетика, яка мала б покривати денні потреби України

Досить дивне питання – чому українцям не вистачає електроенергії, і вони змушені жити у графіку "2 по 2", тобто 2 години зі світлом і дві без, і це якщо дуже пощастить. Здавалося б, відповідь очевидна – тому що ракетні атаки росіян ведуться на об'єкти енергетики.

Але при цьому наймасовіша атака по українській енергетиці цього року припала на 22 березня, коли були знищені або виведені з ладу електростанції від Харкова до Львова.

11 квітня було знищено найбільшу ТЕС Київської області – Трипільську. Однак, як зазначає портал "Коментарі", відключення електроенергії почалися лише через місяць — у середині травня, тобто місяць електроенергія була навіть після ракетних ударів по ТЕС, а потім вона раптово закінчилася?

Український журналіст Юрій Романенко на своїй сторінці у Facebook дивується, чому ситуацію ніяк не покращує "зелена енергетика".

"Куди поділася зелена енергетика, яка, за ідеєю, вдень могла б перекривати значну частину потреб України? З ніччю все зрозуміло, але принаймні вдень ВЕЗ можуть виробляти (тут я свідомо занижую) 4000-5000 мегават, що дорівнює половині потужностей вибитої маневрової енергетики. Проте, вдень такі ж люті обмеження, як і ввечері. Чому? До речі, якщо уряд забезпечить пільгове ввезення накопичувачів, то можна отримати гігавати потужностей, які можна використовувати увечері у зв'язці із сонячними станціями", — пише журналіст.

І так уже збіглося, що найбільшим інвестором у зелену енергетику є саме ДТЕК Ріната Ахметова, повідомляє портал "Коментарі".

"Виглядає так само загадково, як і відповідь на запитання – якщо ТЕС працює та виробляє електроенергію, то куди вона дівається? Якщо електроенергія не подається споживачам кілька годин поспіль, то це означає, що ТЕС не працює? Зрозуміло, ні, адже включення-відключення всього обладнання станції кілька разів на добу ніяка техніка довго не витримає, а значить, вона працює, виробляє енергію, просто до населення вона не доходить. Куди може подітися така "зайва" енергія, варіантів лише два – або на експорт, або на потреби підприємств, і найкраще своїх власних", – зазначають журналісти видання.

За офіційними даними, у 2023 році Україна експортувала 366,5 тис. МВт/год, що у 7 разів менше ніж у 2022-му. При цьому для порівняння, в одному березні 2024-го експорт становив майже половину від цього обсягу – 154,1 тис. МВт/год, а по-справжньому він звалився лише у квітні – до 12 тисяч МВт.

Чи багато це – 154 тис. МВт/год? За підрахунками аналітиків порталу Energy Map, експорт 366,5 тис. МВт/год за весь 2023 рік приніс близько 100 млн дол, тобто лише за березень експортери е/е могли заробити трохи менше 50 млн дол.

У "Коментарях" припускають, що виробник, який не бажає втрачати такі гроші, воліє залишити без світла побутових споживачів. Інший шлях – забезпечити електроенергією власні промислові підприємства, благо їх споживання падає, а можливості її виробництва хоч і падають, але все одно вищі за потреби. 



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поделиться