Сказ на Харківщині: які села під загрозою карантину

Спалах сказу в Харківській області: загроза для людей і тварин

У селі Просяне Нововодолазької громади Харківської області підтверджено випадок сказу у домашньої собаки. Власник тварини повідомив про хворобу після того, як собака покусала його 19 липня. Лабораторні дослідження підтвердили діагноз. У зв'язку з цим, Державна надзвичайна протиепізоотична комісія оголосила карантин у селі та прилеглих територіях.

Що сталося?

19 липня місцева мешканка звернулася до лікарні зі скаргами на укус власного собаки. Спочатку нічого не віщувало біди, але через кілька днів стан тварини різко погіршився. Ветеринари, які прибули на виклик, запідозрили сказ і направили біоматеріал на аналіз. 24 липня діагноз був підтверджений.

У зв'язку з цим Державна надзвичайна протиепізоотична комісія при Нововодолазькій селищній раді 26 липня оголосила карантин у селі Просяне та прилеглих територіях. Власникам домашніх тварин рекомендується провести вакцинацію своїх улюбленців від сказу. Також планується проведення подвірних обходів для виявлення хворих тварин та дезінфекції території.

“Відповідно до вимог Закону України "Про ветеринарну медицину"  рішенням Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Нововодолазькій селищній раді 26.07.2024 введено карантинні обмеження на території с. Просяне з прилеглими лісовими й польовими масивами та затверджено План заходів з метою ліквідації осередку сказу”, - йдеться в повідомленні. 

Сказ – це смертельно небезпечне захворювання, яке передається від тварин до людини через укуси. Якщо ви або ваші близькі контактували з підозрілими тваринами, негайно зверніться до медичного закладу. Своєчасна вакцинація – єдиний надійний спосіб захисту від сказу.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поделиться