У Харківській області зруйнований обстрілами будинок демонтують за 10 мільйонів гривень

Демонтаж зруйнованого будинку в Ізюмі коштуватиме понад 10 мільйонів гривень

Управління житлово-комунального господарства Ізюмської міськради оголосило торги з демонтажу зруйнованого будинку по вулиці Хлібозаводській, 3. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на інформацію Харківського антикорупційного центру.

На початку березня 2022 року російські окупанти зруйнували багатоповерхівки на вул. Першотравневій, 2 та Хлібозаводській, 3, а також приватні будинки на сусідніх вулицях. У будинку по Першотравневій загинули понад 40 людей, у п’ятиповерхівці на Хлібозаводській були поранені та загиблі. За словами свідків, росіяни розстрілювали будинки з артилерії, а потім скинули на них авіабомби.

П’ятиповерхівка на вул. Хлібозаводській, 3, яку вирішили демонтувати, має масштабні руйнування по всьому периметру, два під’їзди зруйновані вщент. Вартість робіт оцінили у 10,8 млн грн. Підрядника планують обрати 9 лютого, а роботи з демонтажу завершити до кінця 2024 року.

Щодо знесення цього будинку заступник Ізюмського міського голови Михайло Іщук дав коментар Суспільне Харків.

"Відповідно до звіту експертів, будинок підлягає зносу. Ця, третя, категорія присвоюється, якщо будинок непридатний до відновлення. Люди ж також ходять, питають, що з будинком, чи буде він відновлюватись? Якщо будинок не буде відновлюватись, тоді його жителі отримуватимуть кошти на придбання нового житла рамках в рамках програми "єВідновлення", — говорить Іщук.

"Цей будинок вже стоїть вже дуже довго, він вже небезпечний. Весна прийде, там можуть і діти бігати. Він вже у такому жахливому стані, що його потрібно швидко знести, бо він дуже аварійний", — сказав заступник міського голови.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Харкові хочуть побудувати муніципальне житло: експерти про переваги та ризики

Наприкінці січня міський голова Харкова Ігор Терехов зустрівся з експертами Житлової ініціативи для Східної Європи, що реалізується під патронатом Європейської економічної комісії ООН. Під час переговорів обговорювалися деталі розробки Концепції муніципального житла для міста.

"Ми б хотіли взяти за досвід післявоєнне відновлення Німеччини, коли саме місто є замовником будівництва житла і потім може здавати це житло в довгострокову оренду з правом викупу для містян. Це було б набагато дешевше для людей, ніж купувати квартири за ринковими цінами у комерційних забудовників, що важливо з огляду на кількість постраждалих від російської агресії зараз", - повідомив Ігор Терехов.

Журналіст порталу "Коментарі" запитала у експертів, чи актуальна для Харкова німецька модель повоєнної відбудови і як будівництво муніципального житла може створити конкуренцію приватним забудовникам та рієлторам у місті.

Які є ризики та переваги цього проєкту – читайте за посиланням.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поделиться