День бабака у двадцятий раз відзначили на Харківщині: який прогноз дав Тимко ІІІ

Бабак Тимко віщує, що весна у 2024 році настане за шість тижнів. Він не побачив тіні

Сьогодні День бабака, а це значить, що на Харківщині перевіряли, коли настане весна цього року. За традицією, прогноз дав бабак на біостанції в селі Гайдари, повідомила кореспондентка Суспільне Харків, інформують "Коментарі. Харків".

"Тимко каже, що досить з нас вже нестабільної весни. Що весна може бути тільки українською, тож чекаємо через 6 тижнів нашу українську теплу весну", — розповів доглядач бабака Володимир Ронкін.

Що відомо про День бабака на Харківщині

День бабака на біостанції в Гайдарах під Змієвом започаткували у 2004 році харківські науковці на чолі з професором Віктором Токарським. За цей час про прихід весни оповіщали три бабаки. Самі ж науковці збігів з прогнозами синоптиків не відстежували.

У Харківській області, за різними підрахунками, живе від 5 тисяч до 18 тисяч бабаків. Традицію віщування весни започаткували, щоб привернути увагу до захисту гризунів. Бабаків степових внесли до Червоної книги як вид, що зникає. Прогноз Тимка у 2021 році не збувся, але на біостанції кажуть: ідея акції знайшла відгук. У 2022 році Тимко ІІІ віщував, що весна буде нестабільною.

З першого дня вторгнення РФ село Нестерівка, де живе бабак-віщун Тимко ІІІ та ще близько 30 бабаків, опинилося під окупацією. У вересні село звільнили.

За словами завідувача біологічної університетської лабораторії "Східні степи" Володимира Грубника, 70-80% прогнозів Тимка збуваються.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли:

Ігор Терехов задекларував свою зарплату та майно: подробиці

Мер Харкова Ігор Терехов подав декларацію про доходи за 2022 рік у передостанній день подання декларацій чиновниками за 2021-2022 роки – 30 січня. У своїй декларації мер зареєстрував також і сина Андрія. Так, згідно декларації Ігор Терехов орендує квартиру у Харкові площею 101 м2, має у спільній з матір’ю власності квартиру у Харкові площею 69,8 м2, а також його син Андрій має право на проживання в будинку в Іспанії, яким володіє українець Ясинський Олександр Петрович.

У червні 2023 року в ексклюзивному інтерв’ю "Радіо Свобода" Ігор Терехов розповів, де перебувають його діти. У Терехова троє синів: старший 1995 року народження, середній – 2003 року і найменший – 2006-го. Відтак, двоє старших синів харківського міського голови є повнолітніми. За словами мера, вони не живуть у Харкові.

Яку зарплату отримував мер у 2022 році, на чому їздить та скільки зберігає готівки – читайте за посиланням.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поделиться