Цей день в історії Харкова: що сталося у місті 27 січня

Події у Харкові 27 січня

27 січня у різні роки відбулося кілька цікавих подій - було створено важливе товариство, а також народилися видатні особистості, які певний час чи все життя працювали в Харкові. Детальніше про події минулих років пишуть “Коментарі. Харків”.

27 січня 1790 року народився Петро Гулак-Артемовський, видатний харків'янин, літератор, викладач, ректор Харківського університету. Він народився на Черкащині у сім'ї священника, а у 1817 році переїхав до Харкова для навчання в Імператорському Харківському університеті. Завдяки підтримці графа Северина Потоцького став лектором польської мови та пізніше пройшов шлях від магістра до ректора університету. Він також відомий своїми творами українською мовою та створив цикл байок і віршів, ставши класиком української літератури XIX ст. Його поховали у Молодіжному парку, а у 2017 році біля Харківського національного університету встановили пам'ятник.

picture

Тичина Павло Григорович — поет, державний діяч народився 27 січня (за іншими даними 23 січня) 1891 року. Народився він на Чернігівщині, однак деякий час жив та працював у Харкові. 

Про Павла Тичину відомо, що він змалку виявив хист до музики та віршування. Навчався у Чернігівському духовному училищі та духовній семінарії. Увійшов у літературний світ як редактор, а пізніше створив власну капелу-студію. З 1923 по 1934 роки співредактор журналу "Червоний шлях" у Харкові. Входив до Спілки пролетарських письменників України. 1926 року створив ВАПЛІТЕ. У 1943—1948 рр. — міністр освіти УРСР. З 1953 по 1959 рік — голова Верховної Ради УРСР. Визнаний Державною премією СРСР та ім. Т.Г.Шевченка. Загинув у 1967 році. 

Сучасні дослідники називають Павла Тичину унікальним українським поетом однієї збірки – “Сонячні кларнети”, яка започаткувала новий стиль в літературі – “кларнетизм”.

picture

27 січня 1880 році заснували "Товариство сільського господарства". Воно виникло після IV сільськогосподарського з'їзду 1874 року у Харкові, де було ухвалено його створення для розвитку сільського господарства в регіоні та суміжних губерніях. 

Підготовчі роботи зайняли 6 років. Очолив товариство Володимир Кочетов, відомий учений, який також був ректором Харківського університету. Це була перша установа такого роду в тодішній Російській імперії. Товариство проводило роботу з організації дослідних ділянок, дослідних станцій, проводило просвітницьку та організаційну роботу, залучало до товариства вчених і досвідчених фахівців, які надавали консультації сільському населенню з різних напрямків господарювання.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли, що заборонено робити 27 січня.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поделиться