Перший ломбард та план забудови Харкова: цей день в історії міста

Дати, події, люди - що сталося у Харкові 15 січня

Що цікаве сталося у Харкові 15 січня в різні роки, повідомляють "Коментарі. Харків".

15 січня 1891 року було відкрито перший харківський ломбард. Спочатку будівля ломбарду знаходилася в будинку купця Кузіна на Катеринославській вулиці (зараз - Полтавський Шлях). У 1908 році ломбард переїхав у спеціально побудовану будівлю на вулиці Університетській. Нині в цій будівлі розташовується Харківський історичний музей.

Також січні відзначається важлива дата в історії Харкова - в 1768 році було схвалено план забудови міста. Новинний портал GX вказує дату схвалення плану забудови саме 15 січня. За три роки до цього Харків отримав статус центру Слобідсько-Української губернії, що зумовило необхідність організованого підходу до міського планування. Розробка міських планів відбувалася не на місцях, а в Санкт-Петербурзі.

Проєкт 1768 року впроваджував у Харкові принципи класичної забудови. Це означало створення прямих, геометрично правильних вулиць, облаштування площ та парків. Однак історичні, криволінійні та горбисті вулиці старого міста складно вписувалися в новітні класичні рамки.

Планом було визначено центр міста, який нині відомий як Університетська гірка, та він був забудований відповідно до сучасних вимог. Проте, поза межами центру, сільська забудова довгий час зберігала свій первісний вигляд, що контрастувало зі статусом міста як адміністративного центру губернії. Це створювало унікальне поєднання сільського ландшафту та губернської архітектури, що характеризує історичний розвиток Харкова.

А 15 січня 1931 народилася Галина Григорівна Готвянська, майстриня художнього вишивання і ткацтва, уродженки с. Козіївка Краснокутського району. Роботи майстрині зберігаються в Музеї народного мистецтва Слобожанщини. Серед відомих робіт Серед робіт – “Масляна” та “Проводжання”.

picture

Раніше "Коментарі. Харків" розповідали про гороскоп для всіх знаків зодіаку на 15 січня.




Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поделиться