Стали відомі нові тарифи на опалення в Харкові

Які тарифи на опалення будуть застосовувати у Харкові

У Харкові планують змінити тарифи на теплову енергію. Відповідну вартість розрахувало КП “Харківські теплові мережі”. Про це повідомляють “Коментарі” з посиланням на інформацію Харківської міської ради. 

Компідприємство звернулося з пропозицією щодо їх розгляду до виконавчого комітету Харківської міської ради. 21 лютого 2024 року виконком розглянув та затвердив нові тарифи на теплову енергію, її постачання, виробництво, транспортування та послуги з постачання теплової енергії і постачання гарячої води. 

У міській раді зазначили, що попри затверджену вартість, “ХТМ” будуть застосовувати тарифи для населення Харкова протягом дії воєнного стану в Україні та шести місяців після місяця, у якому воєнний стан буде припинений, на рівні тарифів, що застосовувалися станом на 24 лютого 2022 року.

“Мораторій на підвищення тарифів діє відповідно до положень Закону України “Про особливості регулювання відносин на ринку природного газу та у сфері теплопостачання під час дії воєнного стану та подальшого відновлення їх функціонування”, - повідомили у міській раді. 

У КП “ХТМ” порталу “Коментарі” повідомили, що на період дії мораторію тарифи для населення залишаться на “довоєнному рівні” - 1539 гривень за одну гігакалорію, або 39 гривень за один квадратний  метр. 

При цьому пояснили: “Згідно з законодавством України, при зміні суттєвих показників або ціни на енергоносії, КП “Харківські теплові мережі” зобов’язане розраховувати нові показники для встановлення тарифів і подавати для затвердження на виконавчий комітет міської ради”. 

Що стосується вартості теплової енергії для споживачів інших категорій, то деякі зміни є для “бюджетних організацій” та “юридичних осіб”.  “Приблизно 2-3% зміни в тарифах для категорій “юридичні особи”, “бюджетні організації”, - повідомили на підприємстві.

Щодо економічно обґрунтованого тарифу для населення, то, за даними "ХТМ", на сьогодні, з урахуванням вартості газу, електроенергії, і обладнання та матеріалів для ремонтів та відновлення системи теплопостачання, які пошкоджуються внаслідок важких умов експлуатації у воєнний час, мінімальна собівартість виробництва 1 гігакалорії тепла для КП “Харківські теплові мережі” становить 2250 гривень, що на 711 гривень більше за встановлений тариф. “Варто зазначити, що економічно обгрунтований тариф для населення розраховується  разом з розрахунком для споживачів інших категорій”, - зазначили в “ХТМ”.

Раніше “Коментарі” повідомляли, що у Харківській області боржникам будуть відключати опалення.




Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поделиться