Загадкова “Хвороба Х”: що відомо про нову загрозу

Світ готується до нової пандемії

Міністр охорони здоровʼя України Віктор Ляшко та представник ВООЗ в Україні Ярно Хабіхт розповіли про загрози, які несе “Хвороба Х”, пишуть “Коментарі. Харків”. 

За словами Віктора Ляшко, “Хвороба Х” - це не якась конкретна хвороба, так називають потенційну загрозу, яку вчені всього світу спільно намагаються завчасно спрогнозувати, щоб миттєво застосувати всі наявні ресурси для збереження життя людей.

“Україна є частиною глобального механізму. Політична та галузева співпраця - це те, що дозволяє нам всім підготуватися якомога краще. Зокрема, йдеться про оперативну розробку високоякісних діагностичних, терапевтичних засобів та вакцин. Зараз мова про 100 днів на випадок наступної епідемії”, - зазначив він.

Він нагадав, що свого часу пандемія COVID-19 також була хворобою Х. 

“Хвороба X” — це термін, який використовується для позначення майбутньої ще невідомої хвороби та для нагадування світові про те, що ми повинні готуватися до невідомих захворювань разом із відомими загрозами”, — зазначив Ярно Хабіхт, представник ВООЗ в Україні.

Міністр Віктор Ляшко наголосив, що одна з найбільших глобальних загроз людства наразі - стійкість до антибіотиків. Тобто коли наявні ліки перестають діяти. У 2019 році майже 5 мільйонів смертей були повʼязані з антибіотикорезистентністю, більше ніж мільйон смертей були безпосередньо спричинені нею. 

У МОЗ наголосили, щоб протистояти цій загрозі, лише за останні 2,5 роки кількість бактеріологічних лабораторій в Україні збільшилась майже вдвічі — з 37 до 69, посилено дозорний епіднагляд за антимікробною резистентністю (зокрема, у поранених під час війни). 

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли, що у Харкові та області збільшилась кількість загрозливих випадків.




Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поделиться