Ліки та "тарифи" на палати: на чому "заробляють" у Харківській обласній лікарні

Пацієнти розповіли, як лікують у Харківській обласній клінічній лікарні

Харківська обласна клінічна лікарня кілька тижнів тому потрапила у скандал із лікуванням військового. Але це не поодинокий випадок, пацієнти розповідають про порушення у лікарні і насамперед вказують на головного лікаря Костянтина Лобойка. Основними порушеннями називають “тарифи” на палати та бізнес на медикаментах та препаратах.

"Тарифи" діяли ще до 2022 року, коли Костянтин Лобойко працював завідувачем відділення реанімації. У разі несплати пацієнта переводили з реанімації до звичайної палати, навіть якщо була потрібна інтенсивна терапія.

До 2022 року перебування у реанімації, без урахування лікування та медикаментів, коштувало 2500-3000 грн. Після початку повномасштабного російського вторгнення прайс збільшився щонайменше вдвічі.

Також стягувалась окрема плата за перебування у нормальній палаті. Без оплати пацієнта лікували в палаті на вісім осіб із потертими стінами та пліснявою або навіть у коридорі, як, наприклад, деякі пацієнти у нейрохірургічному відділенні №2.

На профільних медичних форумах пацієнти критикують Лобойка. Одна з користувачів під ніком "Інна" розповіла історію своєї матері, яка у 2015 році потрапила до реанімації обллікарні з двосторонньою пневмонією та не отримувала тих ліків, за які заплатила.

"Півтора місяця промучив мою маму, викачав купу грошей (на добу по 2500-3000 грн). Вона була у свідомості і дивилася на всі жахи, що відбуваються в його відділенні. Оскільки сказати вона нічого не могла (оскільки була підключена до апарату штучного дихання), вона мені одного разу спробувала написати, що дорогі препарати не вводять, а крадуть (…) Як тільки Лобойко дізнався, що мені мама написала, він підійшов до моєї безпорадної мами і сказав з такою злістю: "Що ти найрозумніша? Значить, не вийдеш звідси ніколи!" - розповіла жінка.

Деякі співробітники лікарні не під запис підтвердили нам наявність такої практики. Пацієнтам виписують дорогі імпортні ліки, які потрібно обов'язково купувати у конкретній аптеці. Пізніше порожні використані флакони збирають медсестри, передають їх конкретному медичному представнику, який і виплачує головному лікарю "бонуси" за "правильно" призначене лікування. Також залишки ліків можуть продавати іншим пацієнтам, адже проконтролювати кількість використаного препарату практично неможливо.

Важливо врахувати, що у лікарні є запас ліків, які мають безкоштовно отримувати усі пацієнти.

Також є проблеми з організацією діяльності самої лікарні. Через "відсутність" кабінету лікарня не отримала від держави безкоштовну МРТ. А минулого року медустанову оштрафували на 25 млн грн за порушення договорів щодо медичної реформи з Національною службою здоров'я України.

Крім того, понад 20 тонн медичної гуманітарної допомоги від міжнародних партнерів та від інших регіонів України просто була утилізована, оскільки минув термін її придатності.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поделиться