У Харкові власник бізнес-центру має заплатити півмільйона гривень боргу

Підприємство має повернути борг у майже півмільйона гривень за використання земельної ділянки

У Харкові з підприємства хочуть стягнута борг за використання земельної ділянки, на якій розташований бізнес-центр по провулку Симферопольському. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на інформацію Харківської обласної прокуратури.

Суд апеляційної інстанції підтримав позицію Новобаварської окружної прокуратури м. Харкова та залишив в силі рішення, яким задоволено позовну заяву в інтересах держави в особі Харківської міської ради до товариства з обмеженою відповідальністю про стягнення безпідставно збережених коштів за використання земельної ділянки. 

Прокурори встановили, що у власності Харківської міської ради перебувала земельна ділянка по пров. Сімферопольському. За результатами вивчення документальних матеріалів та інформації виконавчих органів міської ради, а також проведеного обстеження земельної ділянки встановлено, що земельна ділянка в період з 21.07.2020 по 02.08.2021 використовувалась для розміщення та обслуговування нежитлових будівель, а саме бізнес-центру. 

Проте тільки 02.08.2021 на підставі договору купівлі-продажу земельної ділянки від 25.06.2021, укладеного Харківською міською радою з ТОВ, за відповідачем зареєстровано право власності на земельну ділянку, про що до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно внесено запис.  

Таким чином, ТОВ з 21.07.2020 по 02.08.2021 використовувало земельну ділянку для експлуатації та обслуговування нежитлових будівель без виникнення права власності/користування та без державної реєстрації цих прав у відповідності до ст. ст. 125, 126 Земельного кодексу України на неї, а також без сплати коштів за землю в передбаченому законодавством розмірі. Так, підприємство заборгувало перед державою майже пів мільйона гривень.  

Вказані порушення стали підставою для звернення прокурора до суду. 

Господарський суд Харківської області задовольнив позовну заяву прокуратури. Проте підприємство оскаржило вказане рішення до апеляційного суду.

Східний апеляційний господарський суд відмовив відповідачу у задоволенні апеляційної скарги та залишив у силі рішення суду першої інстанції.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв:

У Харкові хочуть побудувати муніципальне житло: експерти про переваги та ризики

Наприкінці січня міський голова Харкова Ігор Терехов зустрівся з експертами Житлової ініціативи для Східної Європи, що реалізується під патронатом Європейської економічної комісії ООН. Під час переговорів обговорювалися деталі розробки Концепції муніципального житла для міста. Проєкт реалізовуватиметься за фінансової підтримки Міністерства економічного співробітництва та розвитку Німеччини.

"Ми б хотіли взяти за досвід післявоєнне відновлення Німеччини, коли саме місто є замовником будівництва житла і потім може здавати це житло в довгострокову оренду з правом викупу для містян. Це було б набагато дешевше для людей, ніж купувати квартири за ринковими цінами у комерційних забудовників, що важливо з огляду на кількість постраждалих від російської агресії зараз", - повідомив Ігор Терехов.

Журналіст порталу "Коментарі. Харків" запитала у експертів, чи актуальна для Харкова німецька модель повоєнної відбудови і як будівництво муніципального житла може створити конкуренцію приватним забудовникам та рієлторам у місті. Подробиці – за посиланням.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поделиться