Розмінування на десятки років: як пришвидшити очищення територій Харківщини

Процес розмінування Харківщини пришвидшується за допомогою сучасних технологій

Понад 30 % Харківщини у 2022 році перебували під російською окупацією. Проте після звільнення цих територій Збройними силами України повноцінне життя там неможливе через щільне замінування. Наразі площа територій Харківської області, які підлягають обстеженню на наявність вибухонебезпечних предметів, становить понад 12 тис. квадратних кілометрів. Для їх очищення може знадобитися десятки років, але процес можна значно пришвидшити шляхом застосування потужних машин для розмінування. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на інформацію Головного управління ДСНС України у Харківській області.

Наразі одна з таких машин марки MV-10 працює на Балаклійщині. Вона допомагає більш швидко, безпечно та ефективно виконувати те, на що саперам знадобиться набагато більше часу. Один сапер вручну розміновує 10 кв.м в день. Машина ж може розмінувати до 5000 кв.м за зміну.

Рятувальники зазначають, що ще одним плюсом є те, що дана техніка керується дистанційно за допомогою пульта. Машина здатна перемолоти міни на глибині 30-50 сантиметрів. За допомогою спеціального навісного обладнання відбувається часткова руйнація вибухонебезпечного предмету, а у випадку якщо боєприпас здетонує, то конструкція машини захистить особовий склад та оператора.

"Наразі вкрай важливо мати таку сучасну техніку для розмінування. Оскільки наші сапери натрапляють на мінні пастки, зазнають травм, часом несумісних з життям. Тож використання новітніх технологій значно мінімізує ризик травмування і разом з тим пришвидшить темпи розмінування", – повідомляють в ДСНС.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв:

Не треба і ворогів: як на Харківщині люди знищують екосистему

Минулої доби рятувальники Харківщини 34 рази виїжджали на ліквідацію пожеж, лише одна з яких була спричинена ворожими обстрілами. Все інше – це побутові пожежі, а найбільше – пожежі в екосистемах, які спричинили самі місцеві мешканці. Яке покарання може бути за спалювання трави та сміття – читайте за посиланням.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поделиться