Поштарка з Ізюму сяде на 11 років до в’язниці – вирок суду

11 років тюрми – вирок листоноші Укрпошти з Ізюму, яка в окупації організувала розповсюдження російських пропагандистських газет

Суд визнав винною керівницю окупаційної пошти в Ізюмі у 2022 році за організацію поширення російських пропагандистських газет (ч.4, 6 ст. 111-1 КК України – колабораційна діяльність) та призначив покарання у виді 11 років позбавлення волі, з позбавленням права обіймати посади в органах влади на 15 років, з конфіскацією всього майна. Про це стало відомо з вироку Дзержинського райсуду міста Харкова від 11 березня.

За інформацією Харківського антикорупційного центру, мова йде про Наталію Шабленко.

До повномасштабного вторгнення рф в Україну Шабленко працювала листоношею в одному з  відділень поштового зв’язку “Укрпошти” в Ізюмі, а під час окупації міста отримала "підвищення" та добровільно обіймала з червня по вересень 2022 року посаду "директора" у створеному псевдовладою комунальному підприємстві "Почта Изюма".

З вироку суду стало відомо, що Шабленко організувала поширення по Ізюмському району (окрім Балаклії та Борової) пропагандистських газет "Изюмський телеграфъ", "Харків Z" та "Красная звезда", на шпальтах яких публікувались матеріали з типовими кремлівськими наративами.

Пропагандистські матеріали містили тези щодо заперечення збройної агресії рф та пропагували легітимність фейкової влади, а також негативне ставлення до органів державної влади України та ЗСУ, та переконували людей у тому, що рф і її збройні сили не є їхнім ворогом, з турботою ставляться до жителів окупованих територій і готові надати їм будь-яку допомогу.

Шабленко організувала на початку червня 2022 року та провела збори, на яких були присутні працівники ізюмської Укрпошти та на той момент голова окупаційної влади міста Соколов, де Шабленко і запропонували стати “директоркою”.

Для роботи так званого КП “Почта Изюма” Шабленко склала штатний розклад, підібрала на відповідні посади співробітників з числа колишніх працівників AT "Укрпошта" та мешканців міста Ізюм, створила систему відділень, в які призначила керівників та уклала трудові договори з її працівниками.

У судовому засіданні Шабленко свою вину не визнала та зазначила, що у зв`язку зі скрутним матеріальним становищем, вона надала свою згоду на зайняття посади директора новоствореного окупаційною владою "КП "Почта Изюма". Виконувала вказівки представників окупаційної адміністрації, зокрема, отримувала раз на тиждень, в будівлі окупаційної адміністрації, газети окупаційної влади (мовою оригіналу) "Изюмський телеграфъ" та (мовою оригіналу) "Харьков Z", та в подальшому зберігала і організовувала їх поширення серед населення. Зазначила, що зарплату їй платили продуктами харчування.

Свідки підтвердили, що до окупації разом працювали з Шабленко листоношами у одному з відділень Укрпошти в Ізюмі, а після початку окупації Шабленко пішла на співпрацю з росіянами та очолила КП “Почта Изюма”.

Раніше портал "Коментарі" повідомляли:

У Харківській області у крадіжці підозрюють колишніх працівників РТЦК

Слідством встановлено, що колишній стрілець-помічник гранатометника відділення охорони одного з РТЦК та СП Харківської області створив організовану групу, в якій взяв на себе роль організатора та керівника злочинного угруповання, до якої увійшли колишні військовослужбовці цього ж територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Що могли вкрасти чоловіки та яке покарання їм загрожує – читайте за посиланням.



УКРАИНЕЦ

13 березня 2024, 16:02

фашистяки что там что сдесь! если она была в оккупации то ей нужно было с голоду сдохнуть вместо того что бы газеты разносить и пофиг какие у людей что мозгов нет какую информацию воспринимать, а какую отвергать. Лучше умри чем выживи видимо так рассуждают прокуроры, судди которые грабят Украину. Нет воевать за этот концлагерь точно не буду!!!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поделиться