У Харкові помер відомий викладач університету

Пішов з життя видатний історик, дослідник політичної історії Василь Танцюра: університет співчуває...

Уночі 16 серпня 2024 року на 87-му році життя зупинилося серце каразінця Василя Івановича Танцюри. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на інформацію ХНУ імені В. Н. Каразіна.

picture

"Василь Іванович — видатний фахівець у галузі політичної історії, історії України та історії Слобідської України. Науковець доклав чимало зусиль до підготовки істориків найвищої кваліфікації як член двох спеціалізованих рад із захисту докторських і кандидатських дисертацій.

З 1956 року він гідно торував шлях від студента, аспіранта, доцента до поважного професора, доктора історичних наук Каразінського університету", – повідомили в Університеті.

Василь Іванович був талановитим адміністратором. Він працював керівником іноземного відділу, деканом підготовчого факультету для іноземних громадян (1973–1977 роки), проректором з навчальної роботи (1977–1982 роки), з 1981 до 1991 року — завідувачем низки кафедр університету. З 1992 року його доля була нерозривно пов’язана з кафедрою українознавства.

За свою довгу та плідну кар’єру професор був відзначений численними нагородами: орденом "Знак Пошани", "Медаллю імені В. Н. Каразіна", "Знаком відмінника освіти" Міністерства освіти і науки України, численними почесними грамотами міського та всеукраїнського рівнів.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв:

У Харкові попрощалися з професором університету

У ніч з 8 на 9 серпня 2024 року пішов з життя заслужений діяч науки і техніки України, професор Юрій Анатолійович Бережной. Про це повідомили в ХНУ імені В. Н. Каразіна, інформує портал "Коментарі".

Юрій Анатолійович — видатний фізик-теоретик, фахівець з квантової механіки та теоретичної ядерної фізики в Україні. Науковець розробив теорію пружного і непружного дифракційного розсіювання частинок з урахуванням розмиття ядерної поверхні, теорію поляризації явищ у дифракційних процесах, також запропонував нову α-частинкову модель з дисперсією ядер вуглецю, кисню й неону.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поделиться