У Харківському соцзакладі побили дев’ятирічну дівчинку: стало відомо, хто це зробив

У справі розібрався омбудсман Дмитро Лубінець

В соціальних мережах виявили публікацію з фото, яке свідчить про те, що працівники комунального закладу "Харківський обласний центр соціальної підтримки дітей та сімей "Гармонія"" неналежно виконують свої обов’язки щодо охорони життя і здоров’я неповнолітніх, що спричинило істотну шкоду вихованцям закладу. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Дмитра Лубінця.

"Цей заклад евакуйований до Чернівецької області й знаходиться в селі Банилів-Підгірний. Мій Представник у Чернівецькій області Ірина Ісопенко здійснила невідкладний виїзд до закладу, з метою реагування на порушення прав дитини на захист від насильства та жорстокого поводження.

Висвітлений у ЗМІ факт побиття дитини вихователем – не підтвердився", – зазначає омбудсман.

picture

Під час позапланового візиту встановили, що у центрі перебувало 45 дітей, які мають статус дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування, дитини, яка перебуває у складних життєвих обставинах. Відібрали пояснення у персоналу, який працював на зміні, проаналізували та вивчили окремі документи з цього питання, особові справи дітей та їх медичну документацію. Під час спілкування з директором встановлено, що 17-річна вихованка закладу нанесла тілесні ушкодження іншій 9-річній дитині.

Вихователя притягнуто до дисциплінарної відповідальності у вигляді догани. Надіслали повідомлення Службі у справах дітей Харківської обласної військової адміністрації про факт нанесення тілесних ушкоджень дитині.

Встановлено, що адміністрація закладу намагалася приховати інцидент від правоохоронних органів та місцевої служби у справах дітей. Також керівником комунального закладу та іншими працівниками не вжиті своєчасно заходи реагування, зокрема, не проведено огляду і не надано вчасно медичну допомогу черговим та профільними лікарями та не організовано вчасно роботу психолога з дитиною.

"На час прибуття до закладу мого Представника, на місці події вже працювала слідчо-оперативна група Національної поліції та ювенальний прокурор. Слідчим внесені відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань по факту неналежного виконання обов’язків щодо охорони життя та здоров’я дітей.

Хід досудового розслідування вказаного кримінального провадження перебуває на контролі в мого Представника, про результати якого буде повідомлено додатково. Також наразі готується звіт за результатами цільового моніторингу", – зазначив Дмитро Лубінець.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли:

У Харкові про небезпеку оповіщатимуть по-іншому: подробиці

Депутати Харківської міської ради підтримали ініціативу мера Терехова і ухвалили рішення про створення диференційованої системи оповіщення про повітряну тривогу. Про це Ігор Терехов повідомив у своєму телеграм-каналі, інформують "Коментарі. Харків".

"Тож вже з цього року сирена вмикатиметься тільки у випадку небезпеки безпосередньо для міста, а не для всієї області. Це не лише полегшить роботу всім службам, а й дозволить набагато ефективніше працювати нашому бізнесу", – зазначив міський голова. Проєкт буде втілений в рамках створення єдиного муніципального ситуаційного центру, технічне оснащення якого профінансують міжнародні партнери.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поделиться