Факти продажу гуманітарної допомоги розслідують на Харківщині: що відомо про підозрюваних

Кого підозрюють до махінацій з гуманітарною допомогою

У Харківській області викрили факти продажу гуманітарної допомоги. У причетності до правопорушення підозрюються три особи. Про це повідомляють “Коментарі” з посиланням на інформацію Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції України.

За даними Департаменту, на початку повномасштабного вторгнення, протягом березня-квітня 2022 року, підозрювані імпортували з-за кордону як гуманітарну допомогу харчові продукти - рибу та морепродукти.

Далі продукти мали б постачати у соціальні комунальні заклади Харкова. Громадяни жертвували кошти на придбання продукції - гроші перераховувалися на рахунки підприємця, у якого, начебто, благодійний фонд і купував продукти.

Однак, за даними слідства, жодна з комунальних установ, вказана в документах, благодійну допомогу від підозрюваних ніколи не отримувала. “Фактично продукція реалізовувалась оптовими партіями через третіх осіб у заклади громадського харчування. Крім того, кошти переводилися в готівку і розподілялися між учасниками злочинної групи”, - повідомили в поліції.

За попередніми оцінками у такий спосіб підозрювані незаконно привласнили понад 1 млн грн.

На підставі зібраних доказів поліцейські повідомили про підозру трьом фігурантам - директору благодійного фонду, керівнику комерційної структури та його дружині:

- ч. 5 ст. 191 (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем);

- ч. 3 ст. 201-2 (Незаконне використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги) Кримінального кодексу України.

“Наразі вирішується питання про обрання підозрюваним запобіжних заходів та накладення арешту на майно з метою забезпечення відшкодування завданих збитків. Встановлюється повне коло осіб, причетних до злочинної схеми”, - уточнили у поліції.

Підозрюваним загрожує до 12 років позбавлення волі.

Раніше “Коментарі” повідомляли, чому очільник волонтерської організації в Харкові піде під суд.




Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поделиться