У Харківській річці вміст нафтопродуктів перевищує норму майже в сто разів

Річку Немишля забруднено нафтопродуктами через обстріл нафтобази в Харкові

Усі три річки Харкова забруднено нафтопродуктами в результати атаки безпілотниками 9 лютого по нафтобазі Немишлянського району. Вміст нафтопродуктів у річках перевищено у 7-8 разів, у річці Немишлі – у 95 разів. Про це Суспільне Харків повідомила виконувачка обов'язків начальниці Державної екологічної інспекції Харківщини Ольга Кузнєцова за результатами аналізів після забору води 13 лютого.

"Ми намагаємося зараз вжити заходів, щоб якось ліквідувати напрямок плям нафтопродуктів, щоб вони не потрапили до питних водозаборів Луганщини та Донеччини. Підвезуть сорбенти, які будуть всотувати ці нафтопродукти. Там є бактерії, які будуть поглинати їх, плями "поїдати", і нічого не залишиться. Якщо ці сорбенти не розкладатимуться, то ми будемо їх відловлювати і відправляти на утилізацію. Допомагає вся Україна", — каже Ольга Кузнєцова.

Фахівці Держекоінспекції Харківщини відібрали зразки води з річок Немишлі, Лопані, Уди та річки Харків, зокрема, де річище впадає до Сіверського Дінця. Також відібрали проби ґрунту й після їхнього досліджень окремо підрахують збитки земельних ресурсів.

"На 13 лютого до річки Сіверський Донець, за нашими замірами, ще не потрапили нафтові плями. Концентрація нафтопродуктів у річках перевищена у 7-8 разів", - зазначила Кузнєцова.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв:

Після обстрілу 9 лютого по нафтобазі Харкова стався виток нафтопродуктів в екосистему

9 лютого у Харкові ворожі безпілотники влучили в одну з нафтобаз в Немишлянському районі міста, внаслідок чого сталася масштабна пожежа на самій базі, а також згоріла ціла вулиця – близько 15 будинків, де загинули семеро людей, серед них троє дітей.

Вже пізніше у соцмережах почали публікувати фото річки, де помітні сліди нафтопродуктів. Почалися перевірки даного факту. За даними Державної екоінспекції виток небезпечної речовини стався в річку Немишля та далі за течією в річки Лопань, Уди, Харків.

За попередніми даними ХОВА, через вибух на нафтобазі в навколишнє середовище потрапило близько 3000 тонн продуктів.  Усі профільні служби працюють над ліквідацією наслідків.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поделиться