Питна вода у Харкові: чи є небезпека забруднення нафтопродуктами

Щодо ситуації внаслідок атаки рф в Немишлянському районі повідомив очільник області

Начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов повідомив, яка зараз обстановка з питною водою у Харкові та водою у річках Харківської області, інформує портал "Коментарі".

Нагадаємо, що 9 лютого близько 22:50 держава-агресорка завдала ударів трьома безпілотниками по Харкову. Через влучання БПЛА у Немишлянському районі загинуло 7 людей, середних троє дітей.

За даними облпрокуратури, через влучання безпілотника на територію нафтобази пошкоджено обладнання та ємності для зберігання нафтопродуктів. Орієнтовно, на той момент в резервуарах перебувало близько 3,8 тис. тонн нафтопродуктів — бензину і дизпалива. 

Начальник ХОВА наголосив, що паливо не потрапило до джерел питної води, тому загрози для споживачів немає. Вода в кранах харків'ян безпечна і належної якості.

"Не допустили перетік нафтової плями в річку Сіверський Донець. Як і планували, напередодні встановили спецобладнання у двох місцях в річках Уди та Немишля. Це дозволяє стримувати шар плівки з нафти", – повідомив Синєгубов.

Він зазначив, що спеціальний сорбент на вуглеводній основі вже використовують на визначених ділянках. Водночас профільні служби моніторять й інші локації.

"Тримаємо це питання на контролі. На засіданні регіональної комісії з ТЕБ та НС заслухаємо звіти роботи профільних структур", – підкреслив він.

З метою встановлення масштабів наслідків для екології правоохоронцями проведено огляд території, забрудненої внаслідок розливу та горіння нафтопродуктів, та відібрано проби зразків ґрунтів для проведення лабораторних досліджень. 

Крім того, прокурори Спеціалізованої екологічної прокуратури Харківської обласної прокуратури спільно зі спеціалістами Держекоінспекції в області проводять обстеження річок Немишля, Харків, Лопань і Уди з метою відібрання проб вод. 

Після отримання результатів лабораторних досліджень проб води, ґрунтів та зразків нафтопродуктів буде визначено розмір збитків, заподіяних забрудненням ґрунтів, атмосферного повітря і поверхневих вод, а також призначено інженерно-екологічну, економічну експертизи та експертизу безпеки життєдіяльності.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поделиться