Побачити Харків та… закохатися: що варто обов’язково відвідати у місті

Топ місць Харкова, які варто побачити кожному туристу

До початку повномасштабного вторгнення Харків був містом студентів, молоді, наукової еліти та просто одним з найкрасивіших міст України (хоча харків’яни впевнені, що найкрасивішим). Багато хто скаже, що Харків – це місто лавочок, урн і піци з "Буфету" та буде повністю правий.

У Харкові точно не десять місць, де можна провести час туристу, який жодного разу не був у нашому місті, проте це пам’ятки, які має побачити кожний, хто його відвідав.

Отже, театр починається з вішалки, а Харків починається з міського вокзалу та метрополітену. Харківський метрополітен налічує 30 станцій та має довжину 38 кілометрів. З початком повномасштабного вторгнення світлини з Харківського метрополітену облетіли весь світ. Люди буквально жили в метро, ховаючись від бойових дій, що йшли у місті. Наразі метрополітен також слугує не лише для перевезення пасажирів, а й в якості укриття під час повітряних тривог та обстрілів міста. Крім того, у 2023 році в Харківській підземці відкрили метрошколу, де за партами навчаються понад тисячу дітей на різних станціях метро. На вихідних працює і метро садочок для дошкільнят.

Куди піти у Харкові, ЖД вокзал у Харкові

Фото: Харківський вокзал

Метро Харкова, люди в метро Харкова, укриття в метро

Фото: Харківський метрополітен на початку повномасштабного вторгнення

школа в метро Харкова, Харківський метрополітен

Фото: метрошкола в Харківському метрополітені

На станції метро "Університет" туристам варто вийти та побачити на власні очі найбільший майдан в Україні – майдан Свободи. Він має площу майже 12 гектарів, є шостим за розміром у Європі та на 12-му місці у світі. На майдані Свободи також і відомий у світі Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, будівля Держпрому та Харківської ОВА. Остання постраждала від обстрілів 1 березня 2022 року.

Каразінський університет, університети Харкова

Фото: Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна
ракетний удар по Харківській ОВА
Фото: будівля Харківської ОВА після обстрілу 1 березня 2022 року
Майдан Свободи у Харкові, площа Свободи у Харкові
Фото: Майдан Свободи у Харкові

З майдану Свободи варто звернути праворуч до саду Шевченка. Тут вам і лавочки, і урни, і озеро, і кафе, а також пам’ятник Шевченка, на якому всі абітурієнти мали знайти "колесо", щоб знати, чи вступлять вони до вишу. Сад було реконструйовано в 2019 році.

Сад Шевченка у Харкові, парки Харкова, парки у Харкові

Фото: Сад імені Т. Г. Шевченка

Пам'ятник Шевченку у Харкові, Шевченко у Харкові

Фото: Пам'ятник Т. Г. Шевченку

Також один з найпопулярніших парків і найбільший парк міста – Центральний парк. Він займає площу майже 130 гектарів і раніше був своєрідним українським Діснейлендом з атракціонами. Проте війна внесла й сюди свої корективи, тому наразі атракціони не працюють, парк відкритий лише для прогулянок. Тут є озеро, безліч інсталяцій, фотозон, квітів, білочок та просторих алей.

Центральний парк у Харкові, парк Горького у Харкові

Фото: Центральний парк

Центральний парк Харкова, парки Харкова, парк Горького

Фото: Центральний парк

Якщо ви полюбляєте прогулятися біля води у Харкові є й набережна. Лопанська набережна розташована поруч з річкою Лопань і вулицею Полтавський шлях в 10 хвилинах від станцій метро “Центральний ринок” і “Історичний музей”. У 2010 році, після реконструкції, вона стала одним з улюблених місць відпочинку харків’ян. Тут же знаходиться підвісний міст, а також відкрита човнова станція “Стрілка”.

набережна у Харкові, річки у Харкові

Фото: Набережна у Харкові

Також одним з найкрасивіших місць Харкова вважається Саржин Яр. Ця пам'ятка природи приваблює туристів своєю красою ландшафту та джерелом мінеральної води.

Саржин Яр у Харкові, джерело у Харкові

Фото: Саржин Яр

"Дзеркальний струмінь" – головний символ Харкова. Це оригінальний фонтан та однойменний сквер майже у самому центрі міста. Через дорогу від "Струменя" розташований Харківський театр опери та балету, який примітний насамперед ланцюгом гарних фонтанів та, зрозуміло, монументальною архітектурою.

Дзеркальний струмінь у Харкові, ХНАТОБ у Харкові

Фото: Дзеркальний Струмінь 

У Харкові є й зоопарк. Найстаріший в Україні зоопарк був відкритий в 1896. Знаходиться він в саду Шевченка.

Перед війною в зоопарку налічувалося понад п’ять тисяч тварин. Сьогодні дев’ятнадцять тварин з Червоної книги живуть в Харківському зоопарку. Тут же ви можете побачити тваринний світ у всій його різноманітності.

Харківський зоопарк, контактний зоопарк у Харкові

Фото: Харківський зоопарк

Що стосується культури та науки, то гості Харкова можуть відвідати ЄрмиловЦентр.

"ЄрміловЦентр" - острів свободи в Харкові. У цій галереї ви знайдете актуальні та цікаві експозиції сучасних художників. Тут цікаво, голі стіни і лофтовий дизайн тільки підкреслює оригінальність цього центру мистецтва.

ЄрміловЦентр у Харкові, музеї Харкова

Фото: ЄрміловЦентр

А ще у Харкові унікальна архітектура буквально на кожній вулиці та провулку, університети, театри, музеї, храми, пам’ятники, крупні торговельні центри, сквери і звичайно, кафе та магазини.

Харків – це обов’язкове місто для відвідування будь-якого українця. Проте місто наразі знаходиться під частими обстрілами та не є досить безпечним. Варто дотримуватися правил безпеки під час оголошення повітряної тривоги. Карта укриттів у Харкові також є, її можна подивитися за посиланням.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поделиться