У Харкові планують цього року відновити понад 160 будинків

Мер Харкова зазначив, що для відновлення міста не потрібно чекати закінчення війни

У рамках розробки концепції Генерального плану місто Харків бере участь у міжнародному проєкті з впровадження доступних моделей оренди житла. Про це Харківський міський голова Ігор Терехов повідомив 10 червня на заході "Відновлення Харкова: основні цілі та плани", який відбувся в Берліні, інформує портал "Коментарі" з посиланням на інформацію Харківської міської ради.

За його словами, цей проєкт реалізується Європейською економічною комісією ООН та фінансується урядом Німеччини. Загалом тією чи іншою мірою в Харкові було пошкоджено понад 9,6 тис. будівель, в основному - житлових. Сума загальних завданих збитків оцінюється майже в 10 млрд євро.

"Цього року ми плануємо зробити капремонт та реконструкцію близько 160 будинків. Ще близько 400 проєктів з капремонту і реконструкції знаходяться в роботі. Я вважаю, що сьогодні не треба чекати на закінчення війни. Відбудова вже зараз, сьогодні, - це дуже важливо для людей, для їхнього емоційного стану", - розповів Ігор Терехов.

Мер зазначив, що одразу задовольнити попит на нове житло буде вкрай важко.

"Саме тому наше місто бере участь у міжнародному проєкті з впровадження доступних моделей оренди житла. Його мета - розробити муніципальну програму розвитку орендного та доступного житла в Харкові для різних цільових груп. В результаті буде сформований муніципальний житловий фонд для оренди або іпотеки. При створенні цієї програми буде використаний досвід Німеччини, зокрема, нашого міста-побратима Нюрнберга", - повідомив міський голова.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв:

Наприкінці січня міський голова Харкова Ігор Терехов зустрівся з експертами Житлової ініціативи для Східної Європи, що реалізується під патронатом Європейської економічної комісії ООН. Під час переговорів обговорювалися деталі розробки Концепції муніципального житла для міста. Проєкт реалізовуватиметься за фінансової підтримки Міністерства економічного співробітництва та розвитку Німеччини.

Як зазначив мер, внаслідок обстрілів понад 150 тис. містян  втратили житло, тому сьогодні є потреба не лише у відновленні пошкоджених будинків, а й у будівництві житла. За його словами, це сприятиме поверненню харків'ян до міста.

Журналіст порталу "Коментарі. Харків" запитала у експертів, чи актуальна для Харкова німецька модель повоєнної відбудови і як будівництво муніципального житла може створити конкуренцію приватним забудовникам та рієлторам у місті. Про переваги і ризики проєкту – за посиланням.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поделиться