У ХОВА приховали списки чиновників та підприємств, які отримали бронювання

Харківська ОВА сховала перелік заброньованих чиновників і підприємств

Харківська обласна військова адміністрація відмовилась надати перелік підприємств, яким дозволено бронювати керівників та частину працівників. Відповідний офіційний запит зробив Харківський антикорупційний центр, інформує портал "Коментарі".

ХОВА пояснила, що подає списки військовозобов’язаних співробітників підприємств, установ та організацій до Міноборони (СБУ, Служби зовнішньої розвідки, розвідувального органу Міноборони) з метою погодження бронювання.

Але надати перелік у ХОВА відмовились з двох причин. По-перше, у військовій адміністрації начебто не ведуть перелік підприємств, які подають на бронь і в них немає загальної інформації щодо списку заброньованих військовозобов’язаних.

picture

Фрагмент відповіді ХОВА на запит ХАЦ

А по-друге, голова Харківської ОВА Олег Синєгубов у грудні 2023 року підписав розпорядження про те, що відомості про військовозобов’язаних, які заброньовані за обласною адміністрацією, районними військовими адміністраціями, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування та за підприємствами, установами, організаціями, – це службова інформація з обмеженим доступом.

picture

Фрагмент відповіді ХОВА на запит ХАЦ

Юрист ХАЦ Володимир Рисенко зазначив, що відповідь ХОВА викликає декілька запитань.

“Адміністрація повідомляє, що згідно з Порядком бронювання подає списки військовозобов’язаних підприємств, організацій та установ до МО, СБУ, СЗР з метою погодження. Тобто адміністрація отримує ці списки від підприємств і повинна їх обробити, ретельно перевірити і направити в МО. Тому узагальнена інформація у ХОВА повинна бути обов’язково, але вона стверджує, що в неї відсутня інформація щодо переліку підприємств різних форм власності, які вона подавала на бронювання. У цій частині відповідь адміністрації викликає обґрунтовані сумніви”, – зазначає Рисенко.

Також ХОВА повідомляє, що відомості про військовозобов’язаних, заброньованих за ХОВА, райадміністраціями, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування та підприємствами, розпорядженням начальника ХОВА від 05.12.2023р. № 912В віднесені до службової інформації і тому не підлягають розголошенню. І в умовах війни дійсно треба враховувати, що розголошення конкретних детальних відомостей може бути зайвим. Але критерії для підприємств, що мають важливе значення для економіки чи громади, повинні бути однаковими для всіх підприємств і тому повинні бути опублікованими. Навіть в умовах війни потрібно шукати баланс між збереженням таємниці закритої інформації та відкритістю інформації для українського суспільства, яке несе тягар війни, зауважує юрист.

Інші обласні адміністрації приймають протилежні рішення на аналогічні запити – або надаючи інформацію, або повністю відмовляючи в ній. ХОВА у даному випадку закриває інформацію.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв:

Стали відомі зарплати чиновників Харківської ОВА з січня по травень 2024 року

На основі отриманих даних від державних органів Мінфін розробив і публікує аналітичний інструмент ("дашборд") щодо оплати праці та чисельності працівників державних органів, місцевих держадміністрацій і органів судової влади у 2024 році.

Журналісти порталу "Коментарі" відстежили, якою була середня заробітна плата у керівництва Харківської ОВА у період з січня по травень 2024 року. Зокрема, у Мінфіні оприлюднили дві цифри – це середня заробітна плата та середній посадовий оклад на місяць.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поделиться