У водоймі на Харківщині виявлено аденовірус: що потрібно знати

Аденовірусні інфекції не є серйозними у більшості людей, але вони можуть бути небезпечними для маленьких дітей

У водоймі на території Близнюківської громади виявлено аденовіруси, здатні спричинити розлади кишківника, особливо у дітей до п'яти років. Ця інформація була оприлюднена Близнюківською громадою з посиланням на районний центр контролю та профілактики хвороб.

Що таке аденовіруси та як вони передаються?

Аденовіруси – це група вірусів, які можуть потрапити до організму через забруднену воду та спричинити проблеми зі шлунково-кишковим трактом. Найчастіше зараження відбувається повітряно-крапельним шляхом (при чханні, розмові), рідше – через брудні руки або випадкове ковтання забрудненої води під час купання.

Як захистити себе від зараження?

Харківський обласний центр контролю та профілактики хвороб надає наступні рекомендації для уникнення зараження аденовірусами:

- Дотримуйтесь правил респіраторної гігієни: прикривайте рот і ніс під час кашлю або чхання одноразовими серветками, мийте руки з милом або обробляйте їх антисептиком після кожного чхання або кашлю.

- Ретельно мийте руки: перед їжею, після повернення з вулиці та відвідування туалету.

- Використовуйте чисту воду: пийте тільки бутильовану або кип'ячену воду, мийте нею фрукти та овочі.

- Уникайте купання у неперевірених місцях: не купайтеся на несанкціонованих пляжах, не ковтайте воду під час купання у басейнах та відкритих водоймах.

- Не мийте продукти у водоймах: не використовуйте воду з будь-яких водойм для миття овочів та фруктів.

Раніше “Коментарі” писали, що у селі Просяне Нововодолазької громади Харківської області підтверджено випадок сказу у домашньої собаки. Власник тварини повідомив про хворобу після того, як собака покусала його 19 липня.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поделиться