На Харківщині експерти дізналися причину масової гибелі риби

Задокументовано факт масової загибелі риби у річці на Харківщині

П’ятого серпня 2024 року під час проведення рибоохоронних заходів поблизу с. Лелюки Харківського району на ставку без назви державними інспекторами задокументовано факт масової загибелі риби. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на інформацію Харківського рибоохоронного патруля.

При візуальному обстеженні місця події виявлено, що загибла риба зосереджена скупченнями вздовж берегової смуги та в більшості у водоростях, очереті.

Вода у водному об'єкті сірого кольору з  характерним неприємним запахом (запах каналізації), що може свідчити про наявність у ньому стічних вод та хімічних речовин.

Управлінням проінформовано відповідні служби. Окрім того проведено попередній розрахунок збитків, завданих рибному господарству України внаслідок загибелі водних біоресурсів. Орієнтовна сума збитків склала 3 832 956 грн.

В ході проведення спільного обстеження вищезазначеного водного об’єкта відповідними службами відібрані зразки води для проведення досліджень.

Відомості про подію внесені до ЄРДР за фактом порушення правил охорони вод, що призвело до забруднення поверхневих вод і створило небезпеку для довкілля (ч. 1 ст. 242 ККУ).

У рибоохоронному патрулі нагадали, що вилов або вживання такої риби є небезпечним для здоров’я! Жоден спосіб приготування не зробить її безпечною. Таку рибу не можна вживати, в тому числі сушити, в'ялити, смажити або варити. Ця риба може містити збудники інфекційних хвороб чи небезпечні хімічні речовини.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв:

Під Харковом помітили масовий мор риби

Правоохоронними органами внесено відомості до ЄРДР за фактом порушення правил охорони вод, що призвело до забруднення поверхневих вод і створило небезпеку для довкілля (ч. 1 ст. 242 КК України). Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на інформацію Харківської обласної прокуратури.

У медіа стала ширитись інформація про масовий мор риби у річці Студенок в селі Хроли Харківського району. У ході огляду місця події спільно зі слідчими поліції та представниками контролюючих органів, а саме спеціалістами екологічної інспекції відібрано проби води для проведення відповідних досліджень. Вилучену в ході огляду рибу направлено в лабораторію для проведення інструментально-лабораторних досліджень причин загибелі. Після цього буде призначено відповідні судові експертизи.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поделиться