Науковці, письменники та державні діячі: хто з відомих харків'ян народився 14 січня

Чим визначний день в історії Харкова

14 січня у різні роки народилися відомі у Харкові та за його межами науковці, письменники та державні діячі, пишуть "Коментарі. Харків" з посиланням на Календар знаменних і пам’ятних дат Харківщини та Харківську міську раду

Так, 14 січня 1756 року народився Іван Бахтін (1756-1818) - губернатор Українсько-слобідської губернії, один з ініціаторів відкриття Харківського університету.

Про Бахтіна відомо, що походив він із небагатої дворянської родини. Батько служив сержантом лейб-гвардії Преображенського полку. Іван Бахтін також почав кар'єру з військової служби. Брав участь у російсько-турецькій війні 70-х років. У 1776 році вийшов у відставку в чині підпоручика артилерії і вступив на службу цивільну. 

Відомий тим, що усіляко сприяв відкриттю Харківського університету і віддав для університету губернаторський палац (зараз - будівля інженерно-педагогічної академії на вулиці Університетській).

14 січня 1886 року народився Василь Степанович Пустовойт (1886–1972) - український селекціонер, педагог. Він народився у с. Таранівка Зміївського повіту Харківської губернії (тепер Зміївський район Харківської області). Походив з селянської родини. Закінчив Зміївське міське училище. У 1907 році — Харківське землеробське училище, у 1908 році — педагогічний клас при Харківському землеробському училищі. Однак потім проживав на території сучасної Росії.

Працював над питаннями біології, селекції, агротехніки соняшника. Відомий тим, що вивів 34 нові високоолійні сорти соняшника (“Круглик А-14”, “Передовик”, “Салют” та ін.), розробив нову систему насінництва соняшника, базовану на щорічному сортооновленні.

14 січня 1926 року народився Василь Петрович Самойлов (1926–2007) -  український письменник та ветеран Другої світової війни. Був кандидатом хімічних наук. Народився Василь Самойлов на території сучасної Росії, однак проживав у Харкові. Працював на Харківському заводі ім. Шевченка, був старшим науковим співробітником Харківського фізико-технічного інституту.

Відомий своїми творами про Другу світову війну. Друкувався як прозаїк з 1958 у журналі "Юність". Автор книг "У дорозі. Повісті". Харків, "Прапор", 1990 р.; "Штрафна рота. Повісті". Харків, 1996 р.

14 січня 1967 року в місті Харкові народився Харківський міський голова Терехов Ігор Олександрович.

6 березня 2022 року Президент України Володимир Зеленський підписав указ, відповідно до якого “за вагомий особистий внесок у захист державного суверенітету й територіальної цілісності України, мужність і самовіддані дії, виявлені під час організації оборони населених пунктів від російських загарбників”, Ігор Терехов був нагороджений орденом “За мужність” ІІІ ступеня.

Очільник держави особисто вручив нагороду меру Харкова 14 вересня 2022 року під час робочої поїздки до міста.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли про цікаві події 11 січня.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поделиться