21 січня в історії Харкова: що сталося у цей день

У різні роки в Харкові працювало чимало композиторів

21 січня можна назвати історичним днем для Харкова. Цього дня 90 років тому було затверджено рішення перенести столицю з Харкова в Київ. Про цю та інші події в історії міста повідомляють “Коментарі. Харків”.

За історичними даними, 21 січня 1934 на XII з'їзді ЦК КП(б)У було ухвалено рішення про перенесення столиці з Харкова до Києва. "Одною з причин переїзду уряду до Києва є близькість останнього до основних сільськогосподарських районів України й можливість найкращого використання наукових сил для розвитку сільського господарства", - писали видання тих років. 

21 січня 1920 року відкрито Музей Слобідської України імені Сковороди піклуванням видатного вченого і громадського діяча, академіка Української академії наук Миколи Федоровича Сумцова. Саме з нього веде початок сучасний Харківський історичний музей імені Сумцова.

21 січня 2024 року відзначається 88 років від дня народження Валентина Гавриловича Іванова (1936–2008), українського композитора, диригента, педагога, президента Харківського караїмського національно-культурного товариства "Карай", заслуженого працівника культури України та члена національної спілки композиторів України.

Серед відомих творів композитора наступні:

  • Соната № 1 для фортепіано — 5'

  • Соната № 2 для фортепіано — 5,5'

  • Соната № 3 для фортепіано (джазова) — 6'.

  • "Поліфонічний альбом для фортепіано на матеріалі народних пісень — 30'.

  • “Аліса в країні чудес” - п'єси для фортепіано і фортепіано в 4 руки по мотивам казки Льюїса Керролла — 30'.

21 січня 2024 року відзначається 78 років від дня народження Володимира Борисовича Наливайка (1946–1982), українського композитора, піаніста, педагога.

Володимир Наливайко народився у Харкові,  закінчив Харківську консерваторію. З 1972 був викладачем фортепіано і концертмайстером Харківського культпросвітучилища. 

Відомий творами:

  • для симфонічного оркестру Симфонія (1966-67);

  • камероно-інструментальними творами: концертіно для фортепіано і струнної орк. (1965),

  • квінтет (1971-72), для скрипки та фортепіано Соната (1969-70).

Раніше “Коментарі. Харків” повідомляли про найстаріший університет у Харкові.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поделиться