Програма “єВідновлення”: відбудувати будинок чи купити новий

Який варіант компенсації за зруйноване житло обрати

Реалізація програми “єВідновлення” у Харкові та області триває. Відповідно до умов, власники пошкодженого чи зруйнованого житла можуть отримати гроші на ремонт, сертифікат на придбання нової нерухомості чи гроші на повну відбудову будинку. Звісно, умови програми варіюються від типу пошкодженого житла, однак при виборі варіанту допомоги є про що подумати. 

Відновити дім на своїй землі чи купити новий, повідомляють “Коментарі” з посиланням на інформацію Балаклійської міської ради. Жителям громади нагадали, що з кінця січня 2024 року українці, будинки яких було повністю зруйновано внаслідок російської агресії, можуть відбудувати житло на власній земельній ділянці коштом державної компенсації.

Зараз доступні такі варіанти отримання компенсації за зруйноване житло: 

  • житловий сертифікат дає право придбати нове житло на встановлену суму. Сертифікат надсилається в застосунок “Дія” після схвалення відповідної заяви від власника зруйнованого житла. Використати його можна як на первинному, так і на вторинному ринку, тобто купити будинок чи квартиру можна як у фізичної особи власника, так і в забудовника;

  • грошова виплата передбачає отримання коштів на будівництво нового будинку замість зруйнованого. Кошти перераховуються на картку “єВідновлення” двома траншами по 50%.

У Балаклійській міській раді повідомили, на які питання потрібно звернути увагу при виборі варіанту компенсації. Радять відповісти на наступні питання:

  • Ваші плани: Чи хочете ви жити в тому ж місці, де був ваш старий будинок, чи ви готові переїхати?

  • Ваші фінансові можливості: Чи маєте ви додаткові кошти, щоб додати до суми виплати, якщо ви хочете купити більш дороге житло?

  • Ваші будівельні навички при обранні грошової компенсації на відбудову: Чи готові ви самостійно організувати будівництво нового будинку, чи вам потрібна допомога підрядника, який має бути партнером програми “єВідновлення”, для обрахування вартості будівництва та проведення розрахунків за виконані роботи?

Виходячи з цих питань варто розглядати оптимальний варіант компенсації. 

Нагадаємо, що жителі Харкова на ремонт пошкодженого житла в рамках державної програми отримали понад 327 млн грн.

Раніше “Коментарі” повідомляли, як отримати кошти на ремонт пошкодженого житла




Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поделиться