«Можуть повернутися на окуповані території»: омбудсмен щодо скасування виплат ВПО

Понад мільйон переселенців можуть втратити право отримувати виплати на проживання

Уповноважений Верховної Ради України Дмитро Лубінець звернувся до Прем’єр-міністра України щодо змін у механізмі виплати допомоги на проживання внутрішньо переміщених осіб, які наберуть чинності з березня 2024 року. Про це портал "Коментарі" повідомляє з посиланням на інформацію омбудсмана.

За попередніми оцінками, потенційно 1 мільйон ВПО може втратити право на допомогу, що може мати значні негативні наслідки для людей, які вже постраждали від війни.

Дмитро Лубінець зазначає, що для більшості ВПО, допомога на проживання — єдине джерело доходу.

Втрата цієї допомоги може позбавити їх доступу до базових потреб та житла.

"Саме тому, у зверненні акцентував на тому, що:

Уряд не запровадив дієвих механізмів для заохочення ВПО до працевлаштування;

скасування виплати допомоги може стимулювати ВПО до повернення на ТОТ, небезпечні території або переміщення до інших країн;

використання значних фінансових ресурсів для евакуації людей із зони бойових дій стає нераціональним, коли людям відмовляють у базовій підтримці після переміщення, що спонукає їх повертатися назад.

Сподіваюсь, що Уряд перегляне зміни щодо допомоги ВПО з урахуванням викладених зауважень у моєму зверненні", – наголосив Лубінець.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв:

В університетах Харкова попрощалися з працівниками

У Харківському національному університеті імені В. Н. Каразіна повідомили про смерть одраз двох працівників за два дні. З життя пішли доцент кафедри, а також заступник начальника відділу кадрів. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на інформацію ХНУ.

Також про смерть викладача повідомили у Харківському національному медичному університеті.

Подробиці – за посиланням.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поделиться