День ангела 18 січня: історія свята, прикмети та заборони дня

Чому сьогодні не можна вінчатися і справляти весілля

Сьогодні, 18 січня, за новим церковним календарем, згадують архиєпископів Олександрійських Атанасія й Кирила. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію Православної церкви України

В Інституті екуменічних студій зазначили, що Святий Атанасій Великий народився 297 року в єгипетській Олександрії. У 15 років він став церковним читцем, а у 21 рік вже був дияконом і писарем патріарха Олександра. У 325 році Атанасій був присутній на славному Вселенському Соборі в Нікеї, хоча ще й не мав права голосу. Після смерті у 328 році патріарха Олександра його наступником став Атанасій.

Все своє життя він активно боровся з аріянізмом і п’ять разів відбував заслання за те, що відважно обороняв вчення про божество Ісуса Христа і протистояв фальшивому вченню єретика Арія. Написав багато листів і творів, спрямованих проти аріян, зокрема “Історія аріян для ченців” і “Три головні аргументи проти аріян”.

Помер Атанасій Великий 373 року. Його святі мощі перенесли з Олександрії до Царгорода, а опісля до Венеції.

Святитель Кирило, архиєпископ Олександрійський, видатний борець за православ’я і великий вчитель Церкви, походив зі знатної та благочестивої християнської сім’ї. Опанував світські науки, у тому числі та філософію, але якнайбільше прагнув глибшого пізнання Святого Письма й істин християнської віри. Юнаком святий Кирило вступив у скит святого Макарія в Нітрійських горах, де пробув шість років. Патріарх Олександрійський Теофіл (385 – 412) висвятив його на диякона, зарахував до кліру і, помітивши його обдарованість, доручив виголошувати проповіді.

По смерті Патріарха Теофіла святий Кирило одностайно був вибраний на патріарший престол Олександрійської Церкви й очолив боротьбу із єрессю Новіціана, що розповсюдилася в Олександрії. Він вчив, що християни, які відпали під час гонінь від Церкви, не можуть бути знову нею прийняті.

Уснув святитель Кирило в 444 році, залишивши багато творів. Особливо слід відзначити Тлумачення на Євангелія від Луки, від Івана, Послання апостола Павла до Коринтян і Євреїв, а також апологію на захист християнства проти імператора Юліана Відступника (361 – 363). Величезне значення мають п’ять книг проти Несторія, праця про Пресвяту Трійцю, під назвою “Скарб”, написана проти Арія та Евномія, і два догматичні твори про Пресвяту Трійцю, у яких подано точний виклад вчення Церкви про походження Святого Духа.

За погодою сьогодні передбачали подальші погодні умови: 

  • якщо цього дня заметіль, сніг і поземка – бути хорошому врожаю,

  • сильні південні вітри 18 січня передвіщають грозове літо, а заметіль приносить заметіль на Масницю,

  • повний місяць цього дня обіцяє великий розлив річок навесні.

За народними прикметами, як повідомляє “Уніан”цього дня не варто:

  • вінчатися і справляти весілля - вважається, що шлюб буде недовгим, 

  • починати нові справи та переїжджати на нове місце - це невдалий для цього час,

Також намагалися цього дня не хрестити хлопчиків, побоюючись, що вони почнуть хворіти, хоча Церква не забороняє проводити таїнство хрещення. 

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають: Афанасій, Володимир, Вольдемар, Дмитро, Євген, Омелян, Іларіон, Кирило, Максим, Михайло, Микола, Олександр, Сергій, Еміль, Ксенія, Марія, Оксана.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли, які знаки Зодіаку сьогодні витратять чималу суму.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поделиться