День ангела 24 січня: як привітати з іменинами та що сьогодні заборонено робити

24 січня: яке сьогодні свято

24 січня, за новим церковним календарем вшановуються пам'ять прп. Ксенії Римлянки. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію Православної церкви України.

В Інституті екуменічних студій розповіли, що свята Ксенія Римлянка називалася Євсевією і походила з родини заможного сенатора в Римі. Невинна й надзвичайно побожна Євсевія мріяла про те, щоб душею і тілом належати лише одному Ісусові. Тим часом батьки, що не здогадувалися про наміри дочки, вже готувалися до її весілля. Тоді Євсевія разом з двома служницями втекла з дому на малозаселений острів Коа, де вони почали вести життя великого самозречення. Євсевія назвала себе Ксенією, тобто чужою, щоб ніхто не довідався, хто вона і звідки.

Невдовзі Ксенія заснувала в карійському місті Милассі монастир і стала його ігуменею. Єпископ Павло висвятив Ксенію на дияконису, щоб вона робила різні послуги в церкві й опікувалася жінками. Господь покликав її по небесну нагороду 450 року. У час успіння Ксенії над монастирем з’явився блискучий хрест у сяючому вінку, який супроводжував похоронну процесію аж до місця поховання праведної ігумені.

Є кілька заборон цього дня - що сьогодні не можна робити, пише “Уніан”:

  • стригти волосся та обрізати нігті, інакше наступні три місяці проведете в боргах,

  • не можна брати в руки сокиру, ніж, ножиці, голку та інші гострі та ріжучі предмети,

  • невдалий день для переїзду і зміни місця роботи.

Значно підвищується ризик порізів і травм. Також хліб і пироги в цей день краще ламати руками, а не різати.

Зазвичай цього дня насправді була тепла погода, але люди побоювалися такого тепла і говорили: “Бійся весни у січні”, хоча тепла погода передвіщала ранню і теплу весну.

Іменини сьогодні за новоюліанським календарем відзначають Денис, Іван, Микола, Павло, Тимофій, Ксенія. А це гарний привід відправити листівку імениннику:

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли, що сьогодні на Харківщині видаватимуть безкоштовну Кока-колу.




Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поделиться