Викладачі-іноземці та “вічний” студент: що відомо про перший університет в Харкові

Жінкам було заборонено навчатися в університеті до початку 20 століття

Харків вважається студентською столицею України. Тут було відкрито один з перших вишів в Україні. “Коментарі. Харків” повідомляють цікаві факти про один з найстаріших університетів України. 

Харківський національний університет імені Василя Назаровича Каразіна було засновано 17 листопада 1804 року з ініціативи видатного просвітника Василя Каразіна за кошти місцевої громади, а урочисто відкрито 29 січня 1805 року.

Історія університету охоплює великий період - з моменту його заснування і дотепер. У цій історії є безліч цікавих моментів та фактів, які відображають його розвиток і значення в науковому та культурному житті не тільки України.

pictureХарківський національний університет імені В. Н. Каразіна є другим за віком найстарішим університетом в Україні після Львівського національного університету імені Івана Франка

Про цікаві факти про університет, пише Gazeta.ua

  • спочатку в університеті навчалося лише 56 студентів,

  • початковий склад викладачів університету складався переважно з іноземців,

  • "вічним" студентом університету був Сила Абрамич Цицурін, що засвоював знання на початку XIX століття майже 15 років, але так університет і не закінчив,

  • університет спочатку мав всього чотири факультети, 

  • жінкам було заборонено навчатися в університеті до початку 20 століття,

  • перший випуск студентів відбувся в 1808 році.

З історії вишу відомо, що Харківський університет — єдиний в Україні, де навчалися і працювали три лауреати Нобелівської премії — біолог Ілля Мечников, економіст Семен Кузнець, фізик Лев Ландау.

picture11 жовтня 1999 р. Президент України Леонід Кучма своїм указом, “ураховуючи значний внесок Харківського державного університету у підготовку висококваліфікованих фахівців та розвиток науки”, надав йому статус національного та надав ім'я його засновника — Василя Назаровича Каразіна.

Повномасштабна війна не оминула виш - у 2022 році корпуси університету були серйозно пошкоджені.

2 січня 2024 року внаслідок чергового ворожого обстрілу Харкова виш знову зазнав значних руйнувань. Однак університетська спільнота вкотре продемонструвала згуртованість і стійкість у подоланні випробувань війни. До ліквідації наслідків ракетного удару в приміщеннях та аудиторіях головного й північного корпусів, гуртожитку № 4 Каразінського університету долучилося чимало небайдужих волонтерів.

Сьогодні студенти Харківського університету продовжують не тільки навчатися, а й захищати Україну. На жаль, приходять і сумні звістки про загибель мужніх захисників. 

Раніше “Коментарі. Харків” повідомляли про цікаві рекорди, встановлені в Харкові.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поделиться