СБУ розслідує справу про завищення цін на закупівлі деревини для фортифікацій на Харківщині

Як завищували ціни на закупівлі деревини для фортифікацій на Харківщині: матеріали слідства

Служба безпеки України розслідує кримінальне провадження щодо завищення цін під час придбання деревини для будівництва фортифікаційних споруд на Харківщині. Про це Харківському антикорупційному центру стало відомо з ухвали Київського районного суду міста Харкова, інформує портал "Коментарі".

Провадження відкрито за статтею “привласнення майна шляхом зловживання службовим становищем та перешкоджання законній діяльностя ЗСУ”.

Правоохоронці вважають, що під час закупівлі деревини невстановлені люди організували механізм завищення фактичної вартості деревини, яка постачається для будівництва фортифікаційних споруд на території Харківської області. Для цього, як зазначає слідчий, організатори схеми зареєстрували цілу низку підприємств, які контролюються через “тіньових” бухгалтерів.

Нагадаємо, голова Антикорупційного центру “Межа” Мартина Богуславець для колонки в “Українській правді” повідомила, що департамент ЖКГ та ПЕК Харківської ОВА укладав прямі договори на постачання деревини для укріплень із п’ятьма фірмами з ознаками фіктивності. На 362 млн гривень чиновники уклали договори на деревину (поставка 71619,7 куб. м.), інформація щодо якої засекречена, із ФОП Чаус І. О., ТОВ “Герц індустрія”, ТОВ “Сатисбуд”, ТОВ “АТТ БУД” та ТОВ “Деревообробне підприємство “Восход”.

Ці фірми почали заробляти мільйони через кілька місяців після реєстрації. Класично – за прямими договорами і без конкурсних закупівель.

В ухвалі правоохоронці описали, як саме працювала схема.

Кілька підприємств, підконтрольних одній групі осіб, купували деревину у державних підприємств. Наприклад, у ДП “Ізюмське лісове господарство” за ціною 970 грн за кубічний метр деревини хвойних порід (сосна) діаметром 15-19 см довжиною 3-4 м.

“Після чого вказані вище підприємства здійснюють безтоварні операції з продажу деревини зазначеним вище підприємствам, які їм підконтрольні та по фіктивним ТТН нібито транспортують продукцію до Дніпропетровської області, однак фактично постачають продукцію зі складів лісових господарств до Департаменту за прямими договорами за ціною 4100 грн м3 хвойних порід (сосна), діаметром 15-19 см, довжиною 3-4 м. Так, за період з січня по березень 2024 року Департамент здійснив закупівлю деревини у приватних підприємств, які підконтрольні невстановленій групі осіб, та які причетні до вчинення вищевказаних кримінальних правопорушень, на загальну суму близько 170 мл грн”, – йдеться у судовій ухвалі.

ХАЦ не вдалось знайти у договорах із Департаментом ХОВА підрядника, який би продавав ліс “кругляк” по 4100 гривень за кубічний метр. Але це пов’язано з тим, що у закритих для перегляду документах зазначений різний тип деревини з різними цінами. У звіті на “Prozorro” можна порахувати лише середню ціну за кубічний метр.

Нагадаємо, що середня ціна “приватників” за кубометр сировини за договорами (з логістикою):

ТОВ “Деревообробне підприємство “Восход” – (укладено договорів на поставку 3544,5 куб. м на загальну суму в 28,5 млн грн) – 8 028 грн.

ТОВ “Атт-Буд” (укладено договорів на поставку 20365,1 куб. м на загальну суму 100,4 млн грн) – 4 929 грн.

ТОВ “Сатисбуд” (укладено договорів на поставку 19273,5 куб. м на загальну суму 98 млн грн) – 5084 грн.

ТОВ “Герц Індустрія” (укладено договорів на поставку 24123,2 куб. м на загальну суму 116,1 млн грн) – 4 813,3 грн.

ФОП Чаус І. О. (укладено договорів на поставку 4313,4 куб.м. на загальну суму 18,9 млн грн) – 4 381,4 грн.

Цікаво, що не завжди фірми-постачальники купували деревину у лісгоспів. Слідчі зазначають, що були й приватні фірми, які постачали деревину. На даний момент суд дозволив слідчим отримати документи на постачання деревини для будівництва фортифікацій на Харківщині.

Нагадаємо, що середня ціна на необроблену деревину (сосну) у лісгоспів на Харківщині цього року була 1500-1600 гривень за кубічний метр без врахування логістики (завантаження, доставка, розвантаження), тоді як заступник начальника ХОВА Олега Синєгубова Михайло Харнам повідомив журналістам, що деревину для оборонних споруд у приватних фірм купували у середньому по 5500 гривень за кубометр із витратами на логістику. Він назвав цю ціну “ринковою”.

Також в аналітичному матеріалі ХАЦ зазначав, що у договорах, які Департамент ХОВА укладав з лісгоспами напряму, ціна деревини суттєво нижча. Угоди на постачання деревини підписував перший заступник директора департаменту ЖКГ Едуард Яровой.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв:

Окупанти завдали масованого ракетного удару по Харкову

Через обстріл постраждали цивільні підприємства, на одному з яких сталася пожежа у цеху з папером. Відомо про сімох загиблих та 20 поранених. Деталі жахливого обстрілу – за посиланням.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поделиться