Чиновники з “Харківгазу” передавали окупантам важливу інформацію: що їм загрожує

Які посади обіймали чиновники під час окупації

Під час тимчасової окупації населених пунктів Харківської області, чиновники з газової компанії допомагали окупантам. Вони очолили нове газове підприємство, створене окупаційною владою, та передали ворогу карту знаходження газових мереж. Це призвело до більших руйнувань газопроводів під час обстрілів. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на інформацію Харківської обласної прокуратури. 

Прокуратура затвердила та направила до суду обвинувальний акт стосовно двох колишніх чиновників філії “Харківгаз”. Їм інкримінують пособництво державі-агресору, вчинене у групі осіб, за участі двох виконавців без попередньої змови (ч. 1 ст. 28, ч. 1 ст. 111-2 КК України).  

Слідство встановило, що під час окупації м. Вовчанськ один з обвинувачених очолив так зване ГП “Газовая служба”, яке було створено окупаційною владою на матеріально-технічній базі українського підприємства. За свою роботу він отримував 55 тисяч російських рублів.  

Другий зловмисник працював “главным инженером” у вказаній псевдоустанові. Його “посадовий оклад” становив 48 тисяч російських рублів.  

Обвинувачені налагодили діяльність “підприємства” - вони організували вихід на роботу підлеглих працівників, видавали накази та підписували документи, пов’язані з газопостачанням та обслуговування газорозподільних систем.

Також пособники ворога передали представникам РФ карти газових мереж Харківської області. Ці дані допомагали агресору корегувати обстріли з метою завдання найбільшої шкоди Україні, терору місцевого населення, позбавляючи можливості відновити газопостачання до житлових будинків та адміністративних будівель.  

Також окупанти використовували картографічні відомості для облаштування інженерних загороджень та мінних полів для стримування контрнаступальних операцій ЗСУ.  

Після визволення громади обидва поплічники ворога намагалися сховатися від правосуддя у Вовчанську, а згодом переховувались в орендованих квартирах у Харкові. 

Однак правоохоронці затримали їх в порядку ст. 208 КПК України. Суд задовольнив клопотання сторони обвинувачення: обом підозрюваним було обрано запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою без права внесення застави.

pictureОбвинуваченим загрожує до дванадцяти років позбавлення волі з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від десяти до п’ятнадцяти років та з конфіскацією майна або без такої.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Харкові судитимуть працівницю дитсадка. Що вона скоїла, читайте тут




Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поделиться