Під Харковом введено карантин: що сталося

Випадок сказу зафіксовано в с. Лісне Малоданилівської громади

На подвір’я мешканки села Лісне Малоданилівської громади 3 січня 2024 року забіг безпритульний кіт. Господарі почали його годувати, відтоді вдень кіт гуляв навколишньою територією, а ночувати приходив до оселі.

З 9-го січня господарі помітили зміни в поведінці тварини: кіт перестав пити воду і їсти, був відсутній акт ковтання, з’явилася слинотеча. Агресивності не проявляв, був пригнічений. Подряпав двох дорослих та дитину. Цього ж дня його помістили в клітку. Ветеринарну службу господарі не повідомляли тиждень, до фахівців Харківської обласної державної лікарні ветеринарної медицини зателефонували вечері 16 січня й розповіли про неадекватну поведінку кота та його контакти з людьми. Цього дня тварина була в непритомному стані, але проявляла ознаки життя, на ранок наступного померла.

Труп кота вранці 17 січня був доставлений до Харківської регіональної державної лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів. При проведенні вірусологічного дослідження патологічного матеріалу виявлено антиген вірусу сказу.

Контактні з твариною люди 17.01.2024 року звернулись за допомогою до травматолога-рабіолога в КНП "Дергачівська центральна лікарня" Дергачівської міської ради. Їм призначено курс антирабічної терапії.

Відповідно до вимог Закону України "Про ветеринарну медицину" рішенням Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії Малоданилівської селищної ради 19.01.2024 року було введено карантинні обмеження в неблагополучному пункті – території с. Лісне Малоданилівської селищної ради Харківського району з прилеглими лісовими та польовими масивами та затверджено План заходів з метою ліквідації осередку сказу.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли:

Де у Харкові можна зігрітися, поїсти, випити чаю та отримати допомогу після обстрілів

Рятувальники продовжують ліквідовувати наслідки ракетного удару окупантів по Харкову. Розгорнутий штаб, пункти обігріву і харчування. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію обласного главку ДСНС.

На місці розгорнутий штаб з ліквідації наслідків цієї надзвичайної ситуації, а також пересувні пункти обігріву на базі транспортних засобів ДСНС та наметів. В них люди, які втратили свої домівки, або ті, чиї квартири пошкоджені вибухом, зможуть знайти тимчасовий притулок, обігрітись, отримати психологічну допомогу.

Також волонтери World Central Kitchen оперативно розгорнули мобільний пункт харчування, де кожен охочий може підкріпитися і випити гарячої кави.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поделиться