У Харківській області виявили масове розмноження небезпечних шкідників

У Харківській області повідомили про появу і розвиток головних шкідників сільськогосподарських культур

Головне управління Держпродспоживслужби в Харківській області повідомляє, що за даними спеціалістів Управління фітосанітарної безпеки та контролю в рослинництві на території Слобожанської селищної ради Чугуївського району осередково виявлене масове розмноження та збільшення чисельності небезпечного шкідника – сарани. На заселеній площі середня чисельність саранових становила 30-40, максимальна – понад 80 екземплярів на кв. м.

На цей час здійснюються заходи для ініціювання запровадження особливого режиму із захисту рослин на території Слобожанської селищної ради Чугуївського району Харківської області для локалізації та знищення небезпечного шкідника.

В умовах посушливої погоди чисельність та шкодочинність шкідника може різко збільшитися. Також може відбуватися розселення шкідника на посіви сільськогосподарських культур та інші території. У зв’язку із цим керівникам підприємств усіх форм власності необхідно організувати обстеження посівів сільськогосподарських культур та інших стацій, з метою виявлення заселення сарановими та встановлення їх шкодочинності. Особливу увагу необхідно приділити неорним землям, багаторічним травам та пасовищам поблизу посівів сільськогосподарських культур.

Як проводити обробку земель – читайте за посиланням. Бджолярам рекомендовано завчасно вжити відповідні заходи для унеможливлення отруєння бджіл.

Додатково:

Сарана – поліфаг, який з’їдає всі зелені рослини, проте надає перевагу злаковим культурам – кукурудзі, просу, сорго, пшениці, а також очерету, пирію тощо. Імаго і личинки об’їдають листя, стебла, живляться насінням. Одна особина сарани за період життя з’їдає до 500 г зелені. При масовому розмноженні личинки тримаються дуже щільними кулігами, а імаго перелітає зграями на значні відстані за вітром.

У разі появи сарани на присадибних ділянках місцевим мешканцям рекомендується проводити винищувальні заходи за допомогою побутових оприскувачів засобами захисту рослин, дозволеними для роздрібного продажу та використання населенням.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв:

У Харківському виші розкрили багаторічну корупційну схему: деталі

За даними слідства, з 2012 по 2023 роки на роботу до університету Харкова було прийнято 9 осіб на посади робітників з обслуговування приміщень, серед яких були родичі і знайомі організаторів протиправної оборудки. "Мертві души" не знаходились на робочих місцях та не виконували функціональні обов’язки, однак щомісячно їм нараховували заробітну плату та премії.

У подальшому фігуранти знімали нараховані суми із зарплатних банківських карток фіктивних робітників вишу та привласнювали ці гроші.

За даними з відкритих джерел вдалося з’ясувати, що у 2023 році серед Харківських вишів лише в одному змінилося керівництво – це Національний аерокосмічний університет ім. М. Є. Жуковського "Харківський авіаційний інститут". У ХАІ саме з 2018 по 2023 роки ректором був Микола Нечипорук, він же у 2012 році був проректором з науково-педагогічної роботи університету.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поделиться