Чи будуть штрафувати харків’ян за генератори: роз’яснення

Застосування санітарних норм щодо перевищення допустимого рівня шуму від генераторів

У зв’язку з поширенням інформації щодо застосування штрафів для користувачів генераторів за перевищення рівня шуму під час їх експлуатації Головне управління Держпродспоживслужби в Харківській області інформує, що Міністерство охорони здоров’я України підготувало та розмістило на своєму офіційному сайті відповідні роз’яснення.

МОЗ пояснює, що під час ліквідації аварійних та надзвичайних ситуацій санітарні норми щодо перевищення рівня шуму не застосовуються.

Зокрема, статтею 32 Закону України "Про систему громадського здоров’я" передбачено, що шум на захищених об’єктах під час здійснення будь-яких видів діяльності не повинен перевищувати рівні, встановлені державними медико-санітарними нормативами для відповідного часу доби. Допустимі рівні звуку в приміщеннях житлових будинків становлять 35-55 дБА вдень та 25-35 дБА вночі, а на території житлової забудови – 50-60  дБА вдень та 40-50 дБА вночі (наказ МОЗ  від 22 лютого 2019 року №463). Однак зазначені вимоги не застосовуються під час ліквідації наслідків аварій, стихійного лиха, інших надзвичайних ситуацій. А також у випадках коли, наприклад, шумні прилади та інше обладнання забезпечують життєдіяльність житлових і нежитлових громадських будівель.

Додатково МОЗ України надає пропозиції щодо зниження рівнів шуму та вібрації від генераторів. Найпростіший спосіб – встановити генератор на відстані шести метрів від житлових будинків та спальних приміщень, оточити його шумозахисними й акустичними екранами, обладнати спеціальним кожухом з внутрішньою шумоізоляцією та відведенням вихлопних газів, вони знижують шум двигуна в місці виходу вихлопних газів із корпусу, використовувати спеціальні амортизатори або ізоляційні матеріали для поглинання вібрацій.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв: Мешканці Харкова поскаржилися на звук роботи генератора у магазині та саксофона в ресторані



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поделиться