Житло для ВПО: які програми допомоги пропонують масштабувати

Які проєкти реалізують в Україні для забезпечення внутрішніх переселенців житлом

Довгострокова оренда житла, пільгові кредити, будівництво та реконструкція соціального житла - програми, які мають на меті розв'язати проблему забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб. Які програми будуть масштабувати в Україні, розповіла Віцепрем’єр-міністр Ірина Верещук, повідомляють “Коментарі”.

За словами міністра, у питанні забезпечення житлом ВПО потрібно масштабувати саме ті програми, які реально працюють. Вона вказала три проєкти міжнародної технічної допомоги по житлу, які координує Мінреінтеграції.

Перший проєкт – будівництво та реконструкція житла з подальшою передачею у довгострокову оренду за доступними цінами. Загальна вартість проєкту становить 72,1 мільйона євро. Це дозволить побудувати 1670 квартир для приблизно 6 тисяч осіб.

Другий проєкт – пільгові кредити на придбання житла під 3 % річних. Протягом 2024 року планується надання 425 позик на суму 17 мільйонів євро. Загальна сума цього проєкту – 42,5 мільйона євро.

Третій – будівництво та реконструкція соціального житла для тимчасового проживання ВПО. Цей проєкт вартістю 24,2 мільйона євро дозволить отримати до 700 квартир.

За словами Ірини Верещук, у 2024 році загальна сума цих проєктів становить майже 140 мільйонів євро. Це загалом 2800 квартир, де зможуть жити до 10 тисяч внутрішніх переселенців.

“Ми працюємо з німецьким урядом. Ці проєкти реально працюють, тож їх необхідно масштабувати. Ми звертаємося до урядів країн-партнерів і просимо їх долучатися", – підсумувала міністр.

Раніше “Коментарі” повідомляли, що у Харківській області перевіряють факти проживання ВПО, а декому скасовують виплати. Детальніше про результати перевірок читайте за посиланням.

Також нагадаємо, що у 2024 році змінили умови виплати компенсації за проживання ВПО. Хто не зможе отримати кошти, читайте за посиланням




Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поделиться