Улюблений серіал чи випадкове кіно перед сном: чому важко заснути в тиші

Як напрацювати звичку засинати без гаджетів

Багато хто не може заснути без фонового шуму - допомагає швидше заснути серія серіалу чи подкасту. Психологи пояснили, чому шум допомагає та що з цим робити, повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на інформацію Всеукраїнська програма ментального здоров’я за ініціативою Олени Зеленської.

Звуки відео з ютуба чи музика можуть чудово заглушити шум машин та сусідів, які заважають заснути. Також це викликає почуття контролю, що відбувається навколо. 

“У тиші ми залишаємося на одинці з тривожними думками, які стають гучнішими, а фонові звуки відволікають нас від роздумів і допомагають розслабитися. До того ж ми звикаємо до голосів ведучих яких слухаємо часто і їхні виступи стають такими прогнозованими “казками на ніч”, - зазначають психологи. 

Фонові звуки дають знак для мозку. Це працює як підказка мозку, що час занурюватися у сон. У деяких випадках працює і сама віра в те, що прослуховування серіалу допомагає заснути. 

“Не стільки музика чи подкаст перед сном впливає на наше засинання, скільки сам факт прослуховування її як частина вечірньої рутини. Це працює як заздалегідь зрозумілий знайомий порядок і тому допомагає заспокоїтися”, - пояснили психологи.

На думку спеціалістів, звісно, це ок - допомагати собі заснути. Однак прослуховування, наприклад, геополітичного шоу перед сном - не найкраща звичка. Важливим кроком буде допомогти собі напрацювати більш здорові ритуали, без застосування гаджетів та інформаційно-звукового навантаження. Це може буде трохи складно на початку, але відчутно покращить якість сну надалі.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Харківській області збудували бомбосховище на 400 осіб. Про особливості укриття читайте за посиланням.




Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поделиться